Sağlık hizmetlerinde yeni düzenleme! Özel merkez açma yetkisi zorunlu oldu
"Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, klinik psikologlar, hemşireler, sağlık memurları, ebeler, fizyoterapistler, odyologlar, diyetisyenler, dil ve konuşma terapistleri, podologlar ile iş ve uğraşı terapistleri (ergoterapistler), Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alarak "sağlık meslek hizmet birimi" açabilecek.
Yönetmelikte belirlenen sağlık meslek mensuplarının, bağımsız bir sağlık hizmet birimi açabilmesi için ruhsat alma zorunluluğu getirildi. Aynı meslek grubundan en fazla üç kişi ortak bir sağlık meslek hizmet birimi kurabilecek ve her birinin ruhsatı ayrı düzenlenecek.
RUHSATI ALINAN MERKEZLER İÇİN ZORUNLULUKLAR
Ruhsat verilen sağlık meslek hizmet birimi, 6 ay içinde faaliyete geçmezse ruhsatı iptal edilecek. Sağlık meslek mensupları, yalnızca reçete veya tedavi planında belirtilen işlemleri uygulayabilecek, yetkileri dışındaki müdahaleleri gerçekleştiremeyecek. Ayrıca, mesleğini serbest şekilde icra edenler, başka bir sağlık kuruluşunda çalışamayacak.
İLERİ SEVİYE TIBBİ DONANIM GEREKTİREN DURUMLARDA HİZMET VERİLEMEYECEK
Sağlık meslek hizmet birimlerinde belirli durumlarda sağlık hizmeti sunulamayacak. Bunlar arasında:
- Hekim müdahalesi veya ileri tıbbi donanım gerektiren vakalar,
- Hayati tehlike oluşturan akut ve kronik hastalıklar,
- Sistemik enfeksiyon belirtileri gösteren hastalar,
- Yaralanma, travma ve anafilaktik reaksiyonlar gibi acil müdahale gerektiren durumlar,
Tıbbi teşhis gerektiren işlemler ve sağlık meslek mensubunun yetki alanı dışındaki tıbbi müdahaleler yer alıyor.
TABELA VE MATERYAL KULLANIMIYLA İLGİLİ DÜZENLEMELER
Sağlık meslek hizmet birimlerinin bina dış tabelalarında yalnızca "Özel Sağlık Meslek Hizmet Birimi" ibaresi yer alacak. Basılı ve dijital materyallerde sağlık meslek mensubunun adı ve unvanı haricinde farklı bir unvan, meslek adı veya uzmanlık ibaresi kullanılamayacak. Ayrıca, bekleme salonlarında hastaların geri bildirimde bulunabileceği "Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi" bilgilerini içeren entegre karekodun bulunması zorunlu hale getirildi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.