Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat?
Ramazan ayında kılınan teravih namazı, yatsı namazından sonra kılınan nafile bir ibadettir. İslam’daki en mübarek aylardan biri olan Ramazan’da yapılan ibadetler, kişinin manevi hayatını pekiştirmek için büyük önem taşır. Teravih, bu ayda kılınan nafile namazlar arasında yer alır. Bu namazın, Ramazan ayında sıkça cemaatle kılınması teşvik edilmiştir. Ancak yalnız başına kılınması da mümkündür.
TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ VE MAHİYETİ
Teravih namazı, nafile bir ibadet olmakla birlikte, sünnet-i müekkede (güçlü sünnet) olarak kabul edilir. Yani, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu namazı zaman zaman cemaatle kıldırmış, ancak sonrasında bunun farz olmaması için yalnız kılmayı tercih etmiştir. Bu durum, teravih namazının kılınmasının önemli ama zorunlu olmadığını göstermektedir. Ayrıca, Ramazan boyunca teravih namazını kılanların geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Teravih namazı, toplamda 20 rekat olarak kılınır. Ancak, bazı mezhepler bu sayıyı 8, 10 veya 12 rekat olarak da uygulayabilir. Kılınan her iki rekatta bir selam verilmesi de müstehap (tercih edilen) bir davranıştır. Namazda, ilk rekatta Fatiha suresi ve bir başka sure okunur. Peygamber Efendimizin uygulamaları doğrultusunda, her dört rekatta bir ara verilmesi de yaygın bir gelenektir.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
- İlk önce yatsı namazının sünneti kılınır ardından cemaatle yatsı namazının farzı kılınır. Farzın ardından yatsı namazının son 2 rekat sünneti kılınır.
- Bundan sonra müezzin kayyım teravih namazı için nida da bulunur.
- Böylece imam hatiple birlikte teravih namazına niyet edilerek başlanır.
- Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.
1. REKAT
Teravih namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır. Sırasıyla imam hatip ve cemaat "Sübhaneke duası" okur, sadece imam hatip "Euzü besmele" çeker ve "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Rüku ve secde yapılır.
2. REKAT
İmam hatip "Besmele, fatiha ve zammı sure" okur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa imam ve cemaat "Tahiyyat duası, salli-barik dualarıyla rabbena duaları" okur ve selam verlir. Eğer 4'er rekat olarak klınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda imam ve cemaat "Tahiyyat duası ve salli, barik duaları"nı okur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3. REKAT
İmam hatip ve cemaat "Sübhaneke" sadece imam hatip "euzü besmele, fatiha ve zammı sure"okunur, rüku secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.
4. REKAT
Sadece imam hatip "Besmele, fatiha ve zammı sure" okur, rüku secde yapılır ve oturulur. Bu oturuşta imam hatip ve cemaat "Tahiyyat duası, salli barik ve rabbena duaları"nı okuyarak sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder. Teravih namazının ardından vitir namazı cematle kılınır.
EVDE TERAVİH NASIL KILINIR?
Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak meşru kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile dört halife döneminden itibaren günümüze kadar camilerde veya evlerde cemaatle ya da ferdî olarak eda edilegelmiştir.
Teravih, orucun değil Ramazan ayının sünneti olduğu için oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.
TERAVİH NAMAZININ VAKTİ
Teravih namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınmalıdır. Yatsı namazının farzı kılınmadan önce teravih kılmak geçerli değildir. Ayrıca, teravih namazı bitiminden sonra vitir namazı kılınmalıdır. Teravih namazının zamanı geceyi geçmeden kılınması gerekmektedir.
Kaynak:En İyi Haberler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.