TÜİK'e "asılsız enflasyon" davası reddedildi
Emekli Yargıtay üyesi Seyfettin Çilesiz’in, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin "asılsız" olduğu iddiasıyla Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava reddedildi. Mahkeme, "veri bütünlüğüne hukuken ulaşılamadığı" gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Çilesiz’in açtığı davada mahkeme, TÜİK’ten 1 Ocak – 30 Haziran 2024 tarihleri arasına ait enflasyon hesaplamalarına ilişkin belgeleri talep etti. TÜİK, talep edilen belgeleri "kurumun özgün eseri" olduğu gerekçesiyle şifreli flash bellek içerisinde sundu ve gizlilik gerekçesiyle bazı verileri paylaşmadı.
Mahkeme, TÜİK'in açıklamalarını değerlendirerek veri bütünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti ve işlemin iptaline ilişkin talebi reddetti. Kararda ayrıca TÜİK’in, "zamların belirlenmesinde etkili değiliz" yönündeki savunması geçersiz sayıldı.
Kararda, şöyle denildi:
''2024 yılının ilk altı aylık enflasyon oranının tespitine yönelik olmayıp, anılan oranın gerçeği yansıtmadığı iddiasına dayalı iş bu davada, dava konusu işlemin tesis edilmesine neden olan verilerin bir bölümünün Mahkememizin ara kararı uyarınca dosyaya sunulduğu, bir bölümünün ise 5429 sayılı Kanunun 13. maddesinin 3. fıkrası kapsamında kaldığı belirtilerek anılan maddenin davalı idareye verdiği yetki uyarınca dosyaya sunulmadığı, 2577 sayılı Kanunun 20. maddesinin idari yargı yerlerine tanıdığı resen araştırma yetkisi de kullanılmak suretiyle uyuşmazlığın özüne (olguya) yönelik hukuka uygunluk denetiminin yapılabilmesi için gerekli olan veri bütünlüğünün sağlanabilmesinin gelinen aşama itibarıyla hukuken olanaklı olmadığı anlaşıldığından, temel idare hukuku ilkelerinden biri durumundaki hukuka uygunluk karinesinden yararlanan dava konusu işlemin iptali istemiyle açılan iş bu davanın belirtilen gerekçeyle reddi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.''
Seyfettin Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan da karar hakkında, "TÜİK’e karşı açılan asılsız veri davasında TÜİK verilerin bir kısmının gizli veri olduğunu bir kısmının da kendi özgün eseri olduğunu iddia ederek mahkemeyi yanılttı ve verileri mahkemeye vermedi. Mahkeme de ‘veri bütünlüğüne ulaşamıyorum bu nedenle enflasyon oranını yeniden hesaplayamıyorum karine olarak TÜİK’in enflasyon oranını doğru olduğunu kabul ediyorum bu nedenle davayı reddediyorum’ şeklinde bir gerekçe ile davayı reddetti. Fakat mahkemenin gerekçeli kararında TÜİK’in tüm iddiaları reddedildi. Aslında mahkemenin gerekçeli kararı emekli lehine yazılmış sadece sonuç kısmında ret yazılmıştır'' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.