Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için geldiği Tahran'daki konutunda suikaste uğraması sonucu hayatını kaybetti.

Haniye, düzenlenecek cenaze töreninin ardından Katar'da defnedilecek. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Haniye'nin Tahran'da düzenlenen hava saldırısında öldürülmesine ilişkin açılamalarda bulundu.

Reuters haber ajansına göre, Devrim Muhafızları, suikasta 'sert ve acı verici bir karşılık verileceğini' aktardı. Devrim Muhafızları, “Haniye'nin suikastı, İran ve direniş cephesi tarafından sert ve acımasız bir şekilde karşılık bulacaktır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu suçun 'uluslararası kural ve düzenlemelerin ihlali olduğu' vurgulandı.

TAHRAN'DA CENAZE TÖRENİ

İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Haniye'nin naaşının İran'da düzenlenecek cenaze töreninin ardından Katar'ın başkenti Doha'da defnedilmesi bekleniyor.

Hamas ve İranlı yetkililer arasında Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin cenaze töreni ve defin işlemleri için görüşmeler devam ediyordu. Buna göre, Haniye'nin cenaze törenin Tahran'da yapılması, ardından defnedilmek üzere Katar'ın başkenti Doha'ya nakledilmesi planlanıyordu. 

Hamas'tan yapılan açıklamada, İsmail Haniye için perşembe günü bir cenaze töreni düzenleneceği, ardından naaşının toprağa verilmek üzere Doha'ya götürüleceği doğrulandı.

HANİYE PEZEŞKİYAN'IN YEMİN TÖRENİ İÇİN TAHRAN'DAYDI

İsmail Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için başkent Tahran'da bulunuyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz Çarşamba günü sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu. İsmail Haniye, 6 Mayıs 2017 tarihinde Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

MİSİLLEME YAPILACAK

Toplantıda, Haniye'nin öldürülmesinin İsrail’in Gazze Savaşı’ndaki ateşkes ve esir takası anlaşmalarını aylarca geciktirebileceği ve İran destekli Direniş Ekseni örgütlerinden misilleme başlatabileceği vurgulandı. İran devlet televizyonu, suikastın bölgedeki gerilimi artıracağını ve İran’ın bu eyleme karşılık olarak geniş çaplı bir yanıt hazırladığını belirtti.

İsrail Bakanlığı'ndan "yanlışlıkla" UCM kınaması açıklaması İsrail Bakanlığı'ndan "yanlışlıkla" UCM kınaması açıklaması

İran hükümeti, Haniye’nin ölümüyle ilgili failleri araştırdıklarını ve bu olayın intikamını almak için gerekli adımları atacaklarını açıkladı. Ayetullah Hamaney, İran İslam Cumhuriyeti sınırları içinde bu liderin kanının yerde kalmayacağını ve uluslararası camiada bu suikaste karşı güçlü bir duruş sergileyeceklerini ifade etti.

Editör: Süeda İlker