İsrail Bakanlığı'ndan "yanlışlıkla" UCM kınaması açıklaması

İsrail Bakanlığı'ndan
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin henüz çıkarılmayan yakalama kararını kınayan açıklama yaptı. Açıklama kısa sürede kaldırıldı.

YANLIŞLIKLA YAYIMLANAN AÇIKLAMA

İsrail basını, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) henüz çıkarmadığı "yakalama kararını" kınayan açıklamanın yanlışlıkla yapıldığını bildirdi.

AÇIKLAMANIN İÇERİĞİ VE KALDIRILMASI

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı, UCM tarafından henüz herhangi bir karar çıkarılmamasına rağmen Netanyahu ve Gallant hakkında uluslararası yakalama kararını kınayan bir açıklama yayımladı. Bakanlığın sosyal medya hesaplarında da paylaşılan açıklama, kısa süre içinde kaldırıldı.

Açıklamada, "İsrail, UCM'nin Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarmasını onaylayan saçma ve utanç verici kararını reddediyor" ifadesine yer verildi.

AÇIKLAMANIN HATA OLDUĞU BİLDİRİLDİ

Bakanlıktan ismi açıklanmayan bir yetkili, açıklamanın hata sonucu paylaşıldığını ve hazırlık yapılırken önceden hazırlandığını belirtti. UCM Başsavcısı Kerim Han'ın başvurusu üzerine mahkeme, 4 aydır Netanyahu, Gallant ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar hakkında yakalama kararı çıkarılması konusunu değerlendiriyor. Ancak henüz bir karar çıkmadı.

NETANYAHU'NUN SEYAHATİ VE UCM KARARI

UCM'nin muhtemel yakalama kararının, Netanyahu'nun Eylül sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD'ye yapacağı ziyaret sırasında çıkmasının, seyahat planlarını etkileyebileceği düşünülüyor. ABD, UCM üyesi olmadığı için yakalama kararı Netanyahu'nun ABD'ye seyahatini engellemeyecek.

BAŞSAVCININ YAKALAMA KARARI BAŞVURUSU

UCM Başsavcısı Han, 20 Mayıs'ta Netanyahu ve Gallant hakkında "yakalama kararı" başvurusu yapmıştı. Han, bu kişilerin Gazze Şeridi'nde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu açıklamıştı. Ayrıca, Han, Hamas yetkilileri İsmail Heniyye, Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf hakkında da yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu. İsrail basını, Han'ın Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı çıkarma sürecinin hızlandırılması talebinde bulunduğunu da yazmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.