Kredi kartlarına devrim gibi karar! Resmen değişti

Kredi kartlarına devrim gibi karar! Resmen değişti
Mastercard’dan E-Ticarette Devrim: Kart Numarası ve Şifre Girmek Tarihe Karışıyor! İşte Merak Edilen Detaylar

1950’lerin sonu ve 1960’larda sahneye çıkan kredi kartları, o dönemde ödeme teknolojilerinin eksikliği nedeniyle onay için bankaların aranmasını gerektiriyordu. 1980’lerde manyetik şeritler ve elektronik ödeme terminalleri, ardından da çipli kartlar devreye girdi. Bugün ise alışverişlerde kartınızı veya mobil cihazınızı bir okuyucuya dokundurarak saniyeler içinde ödeme yapabiliyorsunuz. Bu hızlı ödeme yeteneği, Mastercard ile e-ticarete taşınıyor. Artık online alışverişlerde kart numarası ve şifre girme devri sona eriyor.

Kart Numarası Girmek Gerekmeyecek

Mastercard’ın yaptığı duyuruya göre, 2030 yılından itibaren Avrupalılar, hangi platform ya da cihazı kullanıyor olurlarsa olsunlar, online ödeme yaparken kart numaralarını manuel olarak girmek zorunda kalmayacaklar. Firma, 2030 yılından itibaren Avrupa’daki ağında dağıtılan tüm kartların tokenize edileceğini açıkladı. Bu, alışkın olduğumuz 16 haneli kart numarası yerine rastgele oluşturulan bir “token” kullanılacağı anlamına geliyor.

Güvenlik ve Kolaylık Bir Arada

Mastercard, Avrupa’da 2030 yılına kadar e-ticaret için manuel kart girişini tüm çevrimiçi platformlarda tek tıklama ile değiştirmek için bankalar, fintech’ler, perakendeciler ve diğer ortaklarla birlikte çalıştığını belirtti. Bu yenilik, tüketicilerin kartlarının dolandırıcılık girişimlerine karşı daha güvende olmasını sağlayacak.

Şifre tarafında ise geçiş anahtarları kullanılacak. Bu sayede kullanıcılar her ödeme yapmaya çalıştıklarında şifre girmek zorunda kalmayacaklar. Ayrıca müşterilerin kasada parmak iziyle biyometrik kimlik doğrulama kullanarak tek tıkla ödeme (Click to Pay) yapmalarına da olanak tanınacak. Aynı durum online alışverişlerde de geçerli olacak.

Dolandırıcılık Oranları Azalacak

Mastercard, e-ticaret sitelerinde yüzde 100 tokenizasyonun dolandırıcılık oranlarını önemli ölçüde azaltacağını öngörüyor. Önümüzdeki beş yıl içinde çevrimiçi ödeme dolandırıcılığından kaynaklanan kayıpların küresel olarak toplam 362 milyar dolardan fazla olması bekleniyor.

Mastercard’ın bu yenilikçi adımı, e-ticarette güvenliği artırırken kullanıcı deneyimini de önemli ölçüde iyileştirecek gibi görünüyor. 2030 yılına kadar bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla, online alışverişte kart numarası ve şifre girme zorunluluğu tamamen ortadan kalkacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.