20 yıldan uzun süredir bilinmeden sergileniyordu: 200 milyon yıllık dinozor izleri lisede keşfedildi

2002 yılında Queensland'deki Callide madeninde bulunan bu kaya parçası, jeolog Wes Nichols tarafından Biloela Eyalet Lisesi’ne hediye edilmişti. O dönemde Nichols’un eşi bu okulda öğretmenlik yapıyordu. Ancak kayanın gerçek önemi, yıllar sonra bölge halkının izleri incelemesi için Queensland Üniversitesi’nden Dr. Anthony Romilio ile iletişime geçmesiyle anlaşıldı.

Dr. Romilio ve ekibi tarafından detaylı analiz edilen kaya levhasının yüzeyinde, yaklaşık 200 milyon yıl öncesine, Erken Jura Dönemi’ne ait 47 dinozora ait toplam 66 fosilleşmiş ayak izi tespit edildi. Bulgular, 10 Mart Pazartesi günü hakemli dergi Historical Biology’de yayımlandı. Yüzey alanı yaklaşık 1 metrekare olan bu kaya, Avustralya’da şimdiye kadar belgelenen en yoğun fosilleşmiş ayak izi örneklerinden biri olarak kaydedildi.
Dr. Romilio, “Çok sayıda dinozor ayak izi olduğunu görebiliyordum. Bunun son derece önemli bir keşif olduğunu biliyordum” ifadelerini kullandı. Bilim insanları, ayak izlerini daha detaylı inceleyebilmek için kayanın üç boyutlu silikon modelini oluşturdu ve izlerin fotoğraflarını çekti.

Avustralya'da Erken Jura döneminden kalma dinozor kemikleri bugüne kadar keşfedilmediğinden, bu izleri hangi türe ait olduğu kesin olarak belirlenemedi. Ancak araştırmacılar, izlerin bitkilerle beslenen Anomoepus scambus türüne ait olabileceğini düşünüyor. İki ayak üstünde yürüyen bu küçük dinozorların uzun bacakları, kısa kolları ve tıknaz bir vücuda sahip olduğu tahmin ediliyor.
Dr. Romilio, “Bu dinozorlar küçüktü. Bacak uzunlukları 15 ila 50 santimetre arasında değişiyordu ve izleri bıraktıkları sırada saatte 6 kilometreden daha yavaş hareket ediyorlardı” dedi.

Araştırmacılar, ayak izlerinin birkaç gün ya da hafta içinde, dinozorların sığ bir suyun içinden veya kenarından geçerken oluştuğunu düşünüyor.
Bugüne kadar Avustralya’da hiçbir Anomoepus scambus kemiği bulunmasa da bilim insanları, halkın yardımıyla böyle bir keşfin mümkün olabileceğini belirtiyor. Dr. Romilio, “Avustralya’daki fosillerin büyük çoğunluğu paleontologlar tarafından değil, meraklı vatandaşlar tarafından bulunuyor. İnsanlar bir kaya veya fosil görüp ‘Bu önemli mi, değil mi?’ diye soruyor. Belki de bu, başka bir büyük keşfin başlangıcı olur” diyerek konunun önemine dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.