Kars Ani Ören, 8 ayda 79 bin turist ağırladı

Kars Ani Ören, 8 ayda 79 bin turist ağırladı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kars'taki Ani Ören, bu yılın ilk 8 ayında toplamda 74 bin 509 yerli ve 5 bin 260 yabancı ziyaretçiyi misafir ederek tarihi ve kültürel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "Medeniyetler Beşiği" olarak adlandırılan Kars’taki Ani Ören Yeri, 8 ayda 74 bin 509 yerli, 5 bin 260 yabancı turisti ağırladı. Bu antik şehir, tarihi boyunca 23 medeniyete ev sahipliği yapmış ve Kafkaslardan Anadolu'ya Türklerin ilk giriş kapısı olmuştur. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı döneminde Ermeni hükümdarlarına başkentlik yapan Ani, 15 Temmuz 2016'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

Ani Harabeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası'na dahil edildi

Ani, "Dünya Kenti", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" gibi unvanlarla anılmaktadır. Ayrıca, 11. ve 12. yüzyıla ait İslam mimarisi eserlerini de bünyesinde barındırmaktadır. İlk yerleşimin milattan önce 3000'li yıllara kadar uzandığı bilinen bu şehir, Saka Türkleri, Sasaniler, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok farklı uygarlığın izlerini taşımaktadır. Özellikle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının ardından bu tarihi alan, birçok turistin ilgisini çekmiştir.

Ani - Vikipedi

Son yıllarda, Ani Ören Yeri’nin yabancı turistler tarafından da büyük ilgi gördüğü dikkat çekiyor. Geçen yıl, 98 bin 600 yerli ve 4 bin 214 yabancı ziyaretçi bu tarihi alanı gezdi. Bu yılın 8 ayında ise 74 bin 509 yerli, 5 bin 260 yabancı ziyaretçi Ani Ören Yeri’ni keşfetti. Antik şehir, her mevsim ziyaretçilerini cezbetmeyi sürdürüyor.

Ahıska Palas Kars

Ani Ören Yeri, en son 28 kişilik bir Alman kafilesi tarafından ziyaret edildi. Ziyaret sırasında, Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Muhammet Arslan ile karşılaşan turistler, "Medeniyetler Beşiği"nin gizemli tarihi hakkında bilgi alma fırsatı buldu.

Ani Ören Yeri ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

Almanya'dan gelen Mechthild Bürgel, Kars’a ve Ani Ören Yeri’ni ilk kez ziyaret ettiğini belirtti. Bürgel, "Gerçekten çok enteresan bir yer, büyük bir şehir ve birçok kazı alanı ile günümüze kadar gelmiş" diyerek burada yaşayan insanların yaşam biçimlerini hayal etmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Heinrich Schrader ise Ani’de farklı kültürlerin bir arada yaşadığını vurgulayarak, "Buraya ilk gelişim, Türkiye'nin farklı bölgelerine birçok kez gelmiştim ancak doğu bölgesini hep merak etmişimdir" dedi. Schrader, rehberleri eşliğinde gerçekleştirdikleri gezi rotasını beğendiğini ve Ani’nin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu aktardı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.