Lübnanlı yazar İlyas Huri, 76 yaşında hayatını kaybetti

Lübnanlı yazar İlyas Huri, 76 yaşında hayatını kaybetti
Filistin davasının en büyük savunucularından ve Lübnan edebiyatının önemli isimlerinden roman yazarı ve eleştirmen İlyas Huri, 76 yaşında yaşamını yitirdi.

Lübnanlı roman yazarı ve eleştirmen İlyas Huri, 76 yaşında hayatını kaybetti. Filistin davasının en büyük savunucularından biri olan Huri, uzun süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle tedavi görüyordu. Beyrut’ta vefat eden yazar, hem Filistin meselesi hem de Lübnan’daki iç savaşın acılarını derin bir edebi anlatımla eserlerine taşıdı.

EDEBİ KARİYERİ VE TEMALARI

1948 yılında Lübnan'da dünyaya gelen Huri, edebi kariyerinde özellikle Filistin halkının yaşadığı zorluklara ve Lübnan’ın kanlı iç savaşına odaklanarak geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı. Romanlarında bu iki trajik konuyu güçlü bir şekilde ele alan yazar, eserlerinde insanın çaresizliğini ve toplumsal yıkımı işledi.

ÖDÜLLERİ VE ESERLERİ

Huri, 2000 yılında yayımladığı Güneşin Kapısı adlı romanıyla Filistin Ödülü’nü kazanmış, 2007’de ise kurgu yazarlığı dalında El-Uveys (Al Owais) Ödülü'ne layık görülmüştü. Diğer önemli eserleri arasında Şehrin Kapıları, Beyaz Yüzler, Sabun Kokusu ve Genç Gandhi'nin Yolculuğu bulunuyor.

EDEBİYAT DÜNYASINDA BIRAKTIĞI İZ

Edebiyat dünyasında bıraktığı derin izler, yazarın Filistin davasına ve Lübnan’ın tarihine olan güçlü bağlılığını ortaya koyuyor. Huri'nin ölüm haberi, hem Lübnan'da hem de uluslararası edebiyat çevrelerinde büyük bir üzüntüyle karşılandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.