Malezya'da 16 bin yıllık insan iskeletleri bulundu

Malezya'da 16 bin yıllık insan iskeletleri bulundu
Malezyalı arkeologlar, Kelantan'daki kazılarda 16 bin yıllık iskeletler ve 71 binden fazla tarih öncesi eser buldu. Keşif, Nenggiri Vadisi'nde yapıldı.

Malezyalı arkeologlar, Kelantan eyaletindeki Nenggiri Vadisi'nde yaptıkları kazılarda 16 bin yıllık olduğu değerlendirilen insan iskeletleri buldu. Kazıda, 16 kişiye ait iskeletler ve önemli taş eserler ortaya çıkarıldı.

EN ÖNEMLİ BULUNTULAR

Kazı ekibi, 14 bin ila 16 bin yıllık tam bir insan iskeletini "Gua Keledung Kecil" adlı mağarada buldu. Bu iskelet, Malezya'da bulunan en eksiksiz ve en eski bükülmüş pozisyondaki iskelet olarak kaydedildi.

71 BİN TARİH ÖNCESİ ESER

Kazılarda, işlenmiş taş alet parçaları, binlerce çanak çömlek parçası ve taştan yapılmış süs eşyaları da dahil olmak üzere 71 binden fazla tarih öncesi eser bulundu. Eserlerin çoğu, ölülerle birlikte mağaralara gömülmüş mezar eşyaları olarak değerlendiriliyor.

KÜLTÜREL VE TARİHSEL ÖNEMİ

Prof. Dr. Zuliskandar Ramli'nin başkanlığındaki ekip, iskeletlerin avcı-toplayıcı Hoabinhian kültürüne ait olduğunu düşünüyor. Neolitik öncesi mezarlarda taş aletler, hematit mineralleri ve kırmızı aşı boyası gibi eşyaların bulunduğu belirtildi. Neolitik döneme ait mezarda ise taş bilezik, cilalı taş aletler ve çanak çömlek parçaları keşfedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.