Tarihçi Feroz Ahmad hayatını kaybetti
Türkiye siyasi tarihi üzerine yaptığı önemli çalışmalarla tanınan Hint kökenli tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. Feroz Ahmad, 87 yaşında hayatını kaybetti.
Ahmad’ın vefatını akademisyen Behlül Özkan, sosyal medya hesabından duyurdu. Özkan, paylaşımında “Feroz Ahmad hocayı kaybettik” ifadelerine yer verdi ve cenaze bilgilerinin ardından başsağlığı diledi. Cenaze namazının, bugün İstanbul Bostancı Kuloğlu Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınacağı, ardından ise Tuzla Şifa Mezarlığı’na defnedileceği bildirildi.
FEROZ AHMAD KİMDİR?
Feroz Ahmad, 1958 yılında Delhi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Londra Üniversitesi’nde Türk politikasını inceleyen doktora tezi hazırladı. 1962-1964 yılları arasında Türkiye'de de çalışmalar yaparak akademik kariyerine yön verdi. Columbia Üniversitesi ve Massachusetts Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 1970'te doçent unvanını aldı, 1978’de profesörlük görevine yükseldi. 1980-1981 yıllarında Harvard Üniversitesi'nde dersler verdi. 1997-1998 yılları arasında Türkiye'de Fulbright öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra emekli olarak Türkiye'ye yerleşti ve Yeditepe Üniversitesi'nde ders vermeye başladı.
Prof. Dr. Feroz Ahmad, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve modern Türkiye üzerine Türkçeye de çevrilen pek çok önemli eserin yazarıdır. En bilinen eserleri arasında İttihat ve Terakki (1971), Türkiye'de Çok Partili Politikanın Açıklamalı Kronolojisi (1976), Modern Türkiye'nin Oluşumu (1995), Jön Türkler ve Osmanlı'da Milletler (2014) ve Jön Türkler - Osmanlı İmparatorluğu'nu Kurtarma Mücadelesi 1914-1918 (2020) yer almaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.