Usta ressam Mustafa Ayaz hayatını kaybetti

Usta ressam Mustafa Ayaz hayatını kaybetti
Türk resim sanatının önemli isimlerinden ressam Mustafa Ayaz, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Cenazesi yarın Kocatepe Camisi'nde kılınacak namazın ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

1938 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinin Kabataş köyünde doğan Mustafa Ayaz, çocukluğunu yoksulluk ve hastalıklarla geçirdi. İlkokula 10 yaşında başlayan Ayaz, 1953'te Erzurum Pulur Köy Enstitüsü'nde resim yeteneğiyle dikkat çekti ve İstanbul Çapa Öğretmen Okulu'nun resim bölümünü kazandı. Mezuniyetinin ardından bir yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra 1960'ta Gazi Eğitim Enstitüsü'nün resim bölümüne girdi ve 1963'te mezun oldu.

SANAT KARİYERİ

1966'da Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümü asistanlık sınavını kazanarak 1984 yılına kadar burada resim hocalığı yaptı. 1984'te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne geçti ve 1987'de emekli oldu. 1988'den itibaren kendi atölyesinde resim çalışmalarını sürdüren Ayaz, yurt içinde 60'tan fazla kişisel sergi açtı ve 19 ödül kazandı.

ULUSLARARASI BAŞARILAR

Mustafa Ayaz, Hindistan, Kuveyt, Mısır, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Belçika, Fransa, ABD, İngiltere, Cezayir ve Almanya gibi birçok ülkede karma sergi ve bienallere katıldı. 400'den fazla eseri yabancı ülke koleksiyonlarında ve 4 bine yakın eseri yerli koleksiyonlarda bulunuyor.

2007 yılında Ankara'nın Balgat semtinde kurduğu Mustafa Ayaz Müzesi'nde sanatçının 1960-2020 yılları arasında yaptığı eserleri sergileniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.