Kuş gribi vakalarında ilk: Hayvanla teması olmayan bir insanda görüldü

Kuş gribi vakalarında ilk: Hayvanla teması olmayan bir insanda görüldü
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, hayvanlarla bilinen bir teması olmayan bir kişide kuş gribi vakasını doğruladı. Bu vaka, kuş gribinin bulaşma yollarında yeni bir tehlikeye işaret ediyor. 2024 yılı içerisinde ABD'de rapor edilen 14. kuş gribi vakası olurken, hayvanlarla doğrudan temas olmadan görülen ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Missouri eyaletinde bildirilen kuş gribi vakasını doğruladı. Bu vaka, ABD’de bu yılki 14. kuş gribi vakası olurken, hayvanlara maruziyet olmadan kaydedilen ilk vaka olması nedeniyle dikkat çekti. CDC, hastanın kuşlarla bilinen bir teması olmadığını, mesleki maruziyet ya da çevresel bir bulaşmanın tespit edilmediğini açıkladı.

TEDAVİ VE İYİLEŞME SÜRECİ

Hasta, altta yatan sağlık sorunları sebebiyle hastaneye kaldırıldı ve antiviral grip ilaçlarıyla tedavi edildi. Tedavi sürecinin ardından taburcu edilen hasta, tamamen iyileşti. CDC, bu vakanın, insanlara doğrudan hayvan teması olmadan bulaşabileceği konusunda yeni bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

H5N1 NEDİR?

H5N1, halk arasında "kuş gribi" olarak bilinen ve kuşlardan insanlara bulaşabilen bir influenza virüsüdür. Kuşlarla doğrudan temas halinde olan kişilerde enfekte olma riski daha yüksektir. H5N1 virüsü, insanlarda ciddi solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi, ölümcül vakalar da görülebilir.

H5N1 virüsüne yakalanan kişilerde yaygın olarak ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ve baş ağrıları gibi belirtiler görülür. Bu virüsten korunmak için kuşlarla temastan kaçınmak, hijyen kurallarına uymak ve uygun koruyucu ekipman kullanmak büyük önem taşıyor.

İLK H5N1 SALGINI NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

H5N1, ilk olarak 1990’ların sonlarında Çin’de tespit edildi. 1997 yılında Hong Kong’da görülen salgında 18 kişiye bulaşan virüs, bu kişilerin 6’sının hayatını kaybetmesine yol açtı. O dönemden itibaren bilim insanları, H5N1’in insanlara bulaşma potansiyelini ve oluşturabileceği riskleri araştırmaya devam ediyor.

KÜRESEL BOYUTTA H5N1 TEHLİKESİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, 2003’ten bu yana kuş gribi virüsü tespit edilen 864 kişiden 456’sı (yüzde 52) hayatını kaybetti. Bu oran, H5N1’in ölümcül olma potansiyelini ve küresel bir tehdit oluşturduğunu açıkça ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.