Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından uluslararası acil durum ilan edilen m-çiçeği (Mpox) hastalığı nedeniyle yaşanan ölüm sayısı 610’a ulaştı.  Virüse karşı geliştirilen aşılar üzerindeki çalışmalar hızla devam ederken, uzmanlar su çiçeği aşılarının da Mpox’a karşı belli bir koruma sağlayabileceğini belirtiyor.

Ancak, aşı stoklarının yetersiz olması, küresel mücadeleyi zorlaştırıyor. Özellikle, Danimarka merkezli Bavarian Nordic’in geliştirdiği Jynneos aşısı, Japonya’dan KM Biyolojik’in LC16m8 aşısı, ABD’den Emergent BioSolutions’ın ACAM2000 aşısı ve Rusya’nın geliştirdiği aşılar, umut vaat eden seçenekler arasında yer alıyor.

AFRİKA’DAN 10 MİLYON DOZ AŞI ÇAĞRISI

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, salgının kontrol altına alınabilmesi için acil olarak 10 milyon doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Ancak şu an mevcut olan aşı miktarı sadece 200 bin doz civarında, bu da hastalığın yayılmasını engellemede ciddi bir sıkıntı oluşturuyor.

BAVARIAN NORDIC ÜRETİMİ ARTIRMA YOLUNDA

Bavarian Nordic, geliştirdiği Modified vaccinia Ankara (MVA) aşısı Jynneos'un üretim kapasitesini artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, 2024 yılının sonuna kadar 2 milyon, 2025'e kadar ise 10 milyon doz aşı üretmeyi hedefliyor. Ancak, uzmanlar bu sürecin yeterince hızlı ilerlemediği görüşünde.

GEOVAX’TAN HIZLI ÜRETİM TEKLİFİ

GeoVax Yönetim Kurulu Başkanı David Dodd, Bavarian Nordic’in aşı üretim hızının yetersiz olduğunu belirterek, kendi firmalarının da MVA yöntemiyle üretim yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Bu açıklama, aşı tedarikine yönelik farklı çözümlerin devreye girmeye başladığını gösteriyor.

Kuş gribi vakalarında ilk: Hayvanla teması olmayan bir insanda görüldü Kuş gribi vakalarında ilk: Hayvanla teması olmayan bir insanda görüldü

Editör: Süeda İlker