Sağlık Bakanlığı, aşı olmanın hem kişisel hem de toplumsal sorumluluk olduğunu belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu yılki Halk Sağlığı Haftası'nın (3-9 Eylül) ana temasının "Sağlığını erteleme, harekete geç" olduğu ifade edildi. Haftanın çeşitli konuları kapsamında, "Aşının gücüne inan, aşılan", "Farkında ol, taramanı yaptır, kanseri engelle", "Emzirmek annenin, anne sütü bebeğin sigortasıdır", "Ekranı değil, hayatı yaşa", "Her adımında aile hekimin yanında", "Alışkanlıklarımızı değiştiriyoruz, sağlıklı besleniyoruz" ve "Sağlıklı anneler, sağlıklı nesiller" başlıklarıyla etkinlikler düzenleneceği bildirildi.

AŞILARIN HASTALIKLARA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANMASI

Meteoroloji uyardı! İstanbul ve çevre illerde şiddetli yağış kapıda Meteoroloji uyardı! İstanbul ve çevre illerde şiddetli yağış kapıda

Açıklamada, aşıların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanın en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biri olduğu vurgulandı. Aşılamanın, özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını önleyerek ölümleri ve engelliliği engellediği belirtildi. Çiçek hastalığının 1977'de aşı sayesinde tamamen yok edildiğine ve 1987'de aşılama uygulamalarının tüm dünyada durdurulduğuna dikkat çekildi.

13 HASTALIĞA KARŞI AŞI YAPILIYOR

Aşının, hastalık etkenlerinin vücuda verilerek bağışıklık sisteminin uyarılması prensibine dayandığı, bu sayede bağışıklık sisteminin hastalık etkenini tanıyıp savunduğu ifade edildi. Türkiye'de Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde 13 hastalığa karşı aşı yapıldığı, aşıların Türkiye’de birçok sağlık tesisi tarafından ücretsiz olarak uygulandığı belirtildi.

"HASTALIKLA MÜCADELEDE HARCANAN PARA AZALACAK"

Açıklamada, aşılama çalışmalarının başarısında aşıların üretiminden, kullanılacağı kişiye ulaştırılana kadar her aşamanın büyük önem taşıdığı, aşıların Elektronik Aşı Takip Sistemi ile takip edildiği ve uygun sıcaklıkta korunduğu vurgulandı. Ayrıca, toplumda aşı olan kişi sayısının artmasıyla hastalıkların görülme olasılığının, ölümlerin ve hastalıkla mücadelede harcanan paranın azalacağına işaret edildi.

Sağlık Bakanlığı, aşının kişisel ve toplumsal sorumluluk olduğunu ve her bireyin sağlıklı yaşama hakkına sahip olduğunu belirterek, tüm çocuklar ve yetişkinler için aşılamanın yaşamsal önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: AA