Aort damarı yırtılması nedir, nasıl gerçekleşir? Aort damarı yırtılması belirtileri nelerdir?

Aort, kalpten çıkarak organlara kan ulaştıran en geniş atardamardır. Bu damarda balonlaşma şeklinde oluşan çıkıntılar "aort anevrizması" olarak adlandırılır. Eğer bu durum erken evrede tespit edilip tedavi edilmezse, anevrizma zamanla büyüyerek patlayabilir. Bu da aort duvarında yırtılmalara, yani aort diseksiyonuna neden olur ve oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Aort yırtılması; genellikle kontrolsüz yüksek tansiyon, damar yapısındaki zayıflıklar ya da travmatik kazalar nedeniyle oluşabilir. Müdahale edilmediğinde ölümcül olabilir.

AORT YIRTILMASI NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Aort damarında iki farklı şekilde yırtılma yaşanabilir. İlkinde, damarın duvarları arasında bir yırtık meydana gelir ancak bu yırtık henüz dışa açılmamıştır; bu durum hızlı bir cerrahi müdahale gerektirir. Diğerinde ise aortun dış duvarı tamamen patlar ve kan göğüs ya da karın boşluğuna akar. Bu ikinci durumda, kişi genellikle hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirir. Çoğu zaman bu ani ölümler kalp kriziyle karıştırılabilir. Ancak detaylı tetkiklerle tanı konulabilir ve yırtılma gerçekleşmeden önce cerrahi müdahale yapılabilir.

ANİ GÖĞÜS AĞRISI HAYATİ ÖNEM TAŞIYABİLİR
Aort diseksiyonu, ani başlayan sırt ya da göğüs ağrısıyla kendini gösterebilir ve kalp krizi, organ yetmezliği ya da ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu durumda, aort damarının bir bölümünde yırtık oluşur ve kan damar duvarının içine dolarak ilerler. Bu durum, kanın ana akış yolundan saparak ikinci bir katmana sızması ve burada hızla ilerleyerek damar duvarlarını ayırması şeklinde gelişir. Sonuç olarak, aort tamamen yırtılabilir.

AORT YIRTILMASI HANGİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKAR?
Aortun yırtılması, vücudun en büyük atardamarında oluşan yırtık nedeniyle iç kanamaya yol açan ve acil müdahale gerektiren ölümcül bir tablodur. Genellikle ani başlayan ve şiddetli göğüs veya sırt ağrısı, nefes darlığı ya da bayılma gibi belirtilerle kendini belli eder.

AORT YIRTILMASININ TEDAVİSİ NASILDIR?
Aort yırtılması durumunda uygulanacak cerrahi müdahale, genellikle birkaç seansta yapılması gereken işlemlerin aynı anda gerçekleştirilmesini gerektirir. Bu nedenle ameliyat süresi oldukça uzundur; operasyonlar çoğu zaman 5-6 saat, bazen daha da uzun sürebilir. Tedavi yalnızca cerrahi yöntemlerle mümkündür. Ancak yırtılma nedeniyle ani kan kaybı, hayati organların etkilenmesi gibi durumlar cerrahiyi yüksek riskli hale getirir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.