Covid-19'un yeni yüzü: XEC varyantı Avrupa'da yayılıyor

Covid-19'un yeni yüzü: XEC varyantı Avrupa'da yayılıyor
Covid-19 pandemisinin etkileri henüz tamamen sona ermeden, yeni varyantlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak, XEC adlı yeni bir varyant, Almanya’da tespit edilmesinin ardından, 11 Avrupa ülkesinde görüldü.

Tıp uzmanları, Avrupa’da hızla yayılmakta olan XEC varyantının yakın gelecekte baskın hale gelebileceğini söylüyor. XEC, Omicron’un KS.1.1 ve KP.3.3 varyantlarının bir melezi olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu yeni alt varyantın mutasyonlarının özellikle sonbahar döneminde daha kolay bulaşabileceğine vurgu yapıyor.

Ancak, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden (ECDC) gelen açıklamada, XEC’in şu anda halk sağlığı yetkilileri için henüz "endişe verici" bir varyant olarak kabul edilmediği belirtildi. ECDC sözcüsü, “Bugüne kadar çok sınırlı sayıda XEC tespiti rapor edildi” diyerek, varyantın takibi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

İLK OLARAK ALMANYA’DA GÖRÜLDÜ

XEC varyantı, Haziran 2024’te Almanya’nın Berlin kentinde tespit edildi. O tarihten bu yana en az 11 Avrupa ülkesinde ve dünya genelinde dört farklı ülkede daha görüldü. ABD merkezli Scripps Research’ün verilerine göre, Slovenya, Belçika, Almanya ve Hollanda’da kaydedilen vakaların yüzde 1’i XEC ile ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra İngiltere, Fransa, Danimarka, İtalya, İsveç, İrlanda ve İspanya’da da bu varyanta rastlandı.

AŞILAMA ÇAĞRISI YİNE GÜNDEMDE

Yeni varyantın hızla yayılması üzerine uzmanlar, kış sezonu öncesinde Covid-19 aşılarının güncellenmesi gerektiğini vurguluyor. “Aşılama, COVID-19 ve mevsimsel gribin daha ağır formlarına karşı en etkili korunma yöntemidir” diyen ECDC, mevcut aşıların XEC’e karşı etkili olacağını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.