DSÖ Sözcüsü: M Çiçeği virüsü nedeniyle kapanmaya gerek yok

DSÖ Sözcüsü: M Çiçeği virüsü nedeniyle kapanmaya gerek yok
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris; M çiçeği virüsünün yayılma hızını, belirtilerini ve sonuçlarını açıkladı. Virüsün temas yoluyla buluşması sebebiyle Kovid-19 gibi bir durumdan endişe etmeye gerek olmadığını söyleyen Harris, "M çiçeği virüsünün dünyaya yayılmasını ve bir pandemiye dönüşmesini istemiyoruz." dedi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen ve hızlıca yayılan M çiçeği virüsüne karşı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel acil durum ilan etti. DSÖ Sözcüsü Harris, virüsün yeni türünün geçen yıl görülenin toplamından daha çok bu yıl tespit edildiğini açıkladı. Harris, "Klad 1 ve Klad 2" şeklinde iki genetik türü olan virüsün "Klad1b" türünün endişe verici olduğunu kaydetti.

DSÖ Sözcüsü, "Bu endişelendiğimiz tür çünkü çok hızlı bulaşıyor ve özellikle çocuklar arasında oldukça yüksek bir ölüm oranına sahip. Esas endişelendiğimiz durum çok hızlı yayılması. Çok hızlı yayılan virüs diğer ülkelere de sıçradı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde artan M çiçeği vakaları, daha önce hiç vaka bildirmemiş Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya'ya da sıçradı. Özellikle küçük çocuklar üzerindeki etkilerinden endişe ediyoruz. Çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş insanlar arasında da hızla yayılıyor. Bağışıklık sistemleri yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu için çok güçlü olmayan bu insanlar çok tehlikeli durumda." şeklinde konuştu.

Harris, çiçek hastalığı ve HIV enfeksiyonuna yakalanmış bireylerin M çiçeği virüsünü daha ağır geçirebilme olasılığına işaret ederken, bu kişilerin ölüm riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

Harris'in açıklamasına göre M çiçeği virüsü için antiviral ilaç yok ancak semptomatik tedavi mümkün ve etkili.

Virüs bulaşan kişilerde ateş görülüyor ve ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duyuluyor. Hastaların bu süreçte kendilerini izole edebilmeleri büyük önem taşıyor. 

AŞI OLMAK ÖNEMLİ, KAPANMAYA GEREK YOK

Çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların M çiçeğine karşı etkili olduğunu vurgulayan Harris, "M çiçeği virüsüne sahip olduğu bilinen biriyle kurulan temastan sonraki 4 gün içinde aşı olmak önerilir. Aşılanması gereken bir diğer grup da salgının olduğu bölgedeki sağlık çalışanlarıdır. Ayrıca daha büyük risk altında olanlardır. (M çiçeği virüsü için) Kitlesel aşılama önerilmiyor. Bu çok önemli. Virüsün bulaştığı yerlerde hedefli aşılama yapılması gerekiyor. Şu anda zor olan, sınırlı olan aşıyı tedarik etmek ve onları salgının olduğu yere ulaştırmak. Aşı stokları konusunda Kuzey Avrupa, ABD ve Japonya iyi kaynaklara sahip. Bu yüzden şu anda stokları olan ülkelerle ve üreticilerle üretimi artırmak, ayrıca bu stokları ihtiyaç duyulan yere ulaştırmak için çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu aktif bir virüs. Kimin hasta olduğunu bildiğiniz, iyi bir temas ve izolasyon önlemleri takibi yaptığınız sürece oldukça kolay bir şekilde durdurulabilir. Yani (salgın nedeniyle) bir kapanmaya ihtiyaç yok. İhtiyaç olan şey, tam olarak kimin hasta olduğunu bilmeniz için çok iyi bir gözetim. İyi laboratuvar teşhislerine ihtiyacınız var, böylece kimin hasta olduğunu ve virüsün nerede olduğunu ve değişip değişmediğini takip edebilirsiniz." dedi.

KOVID ENDİŞESİNE GEREK YOK

Bulaş sürecinin Kovid-19 ile benzerlik göstermediğine değinen DSÖ Sözcüsü, "İnsanların Kovid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok. Bu çok farklı bir virüs, farklı şekilde yayılıyor. Kovid-19 hava yoluyla bulaşıyor. M çiçeği ise esasen çok yakın fiziksel temas yoluyla yayılıyor. Bu yüzden fiziksel temasla ilgili yapılan her şeyi durdurmak, aslında hava yoluyla yayılan bir şeyi durdurmaktan daha kolay. Çünkü bu büyük bir kalabalığa yayılabilir. Bu birçok toplumun karantinaya girmesinin nedenlerinden biriydi çünkü yapacak şeyleri tükeniyordu. Bu yüzden maske takmak çok önemliydi. Ancak M çiçeği virüsünün dünyaya yayılmasını ve bir pandemiye dönüşmesini istemiyoruz. Çünkü yine sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturacaktır. M çiçeği virüsü, bir pandemiyi önlemek için uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildi." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.