İngiltere'den kanser tedavisine yeni umut: Kişiye özel aşı ilk kez denendi

İngiltere'den kanser tedavisine yeni umut: Kişiye özel aşı ilk kez denendi
Kanser tedavisinde aşı kullanımı için yeni bir dönem başladı. İngiltere'de klinik deneylerde kişiselleştirilmiş kanser aşısı, hastalığın geri dönmesini önlemeye yardımcı olabilecek umut verici bir tedavi olarak ilk kez bir hastaya uygulandı.

İngiltere'deki binlerce kanser hastasının, hastalıklarıyla mücadele etmek için aşıların kullanıldığı yeni bir tedavi türünün denemelerine erişmesi bekleniyor. Kanser tedavisinde çığır açan bir gelişme olarak nitelendirilen bu tedavi yöntemi, ilk kez bağırsak kanseri hastası Elliot Pfebve'ye uygulandı.

İngiltere'deki Queen Elizabeth Hospital Birmingham'da kemoterapi ve klinik deney için sevk edilen Pfebve, 30 cm'lik bir tümörün kalın bağırsağından alınmasının ardından kişiselleştirilmiş kanser aşısı denemesine katıldı.

Pfebve, rutin sağlık kontrolü sırasında kanser teşhisi konduğunu belirterek, "Bu denemede yer almak, mesleğimle ve toplum merkezli bir insan olarak örtüşüyor. Eğer bu deneme başarılı olursa, binlerce insana umut verebilir" dedi.

AŞI NASIL ÇALIŞIYOR?

mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilen bu aşılar, hastanın tümöründeki belirli mutasyonları hedef alıyor. BioNTech ve Genentech tarafından geliştirilen bu aşılar, ameliyat sonrası bağışıklık sistemini uyararak kalan kanser hücrelerini tanımasını ve yok etmesini amaçlıyor.

Birmingham Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nde danışman klinik onkolog ve denemenin baş araştırmacısı olan Dr. Victoria Kunene, bu gelişmenin hastalar için önemli ve olumlu bir adım olabileceğini belirtti. Ancak, Dr. Kunene, denemelerin başarısı konusunda temkinli olunması gerektiğini de ekledi.

ÇEŞİTLİ KANSER TÜRLERİ İÇİN DE DENENECEK

Ulusal Sağlık Servisi (NHS England), binlerce kanser hastasının önümüzdeki yıllarda çeşitli kanser türleri için aşı denemelerine katılacağını açıkladı. 

NHS İngiltere İcra Kurulu Başkanı Amanda Pritchard, bu gelişmenin hastalar ve sağlık hizmetleri için dönüm noktası olduğunu söyledi. NHS'nin kanserden sorumlu ulusal klinik direktörü Profesör Peter Johnson, bu aşıların ameliyat sonrası kanserin geri dönmesini engellemede önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Kanser üzerine alışmalar yürüten Cancer Research UK'den Iain Foulkes ise bu aşının, bağırsak kanserinin başlamasını veya geri dönmesini önlemede oyunun kurallarını değiştirebileceğini ifade etti. 2026'dan itibaren daha fazla hastanın bu denemelere katılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.