İstanbul Havalimanı'nda 'M çiçeği' takibi: Listedeki 11 ülke yakından izleniyor

İstanbul Havalimanı'nda 'M çiçeği' takibi: Listedeki 11 ülke yakından izleniyor
M çiçeği virüsü nedeniyle Afrika'dan gelen yolcuların yakından takip edildiği İstanbul Havalimanı'nda, sağlık ekipleri 7/24 görev yapıyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce, İstanbul Havalimanı'nda virüse karşı bazı önlemler alındı. Özellikle hastalığın yoğun görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile çevresindeki 11 ülkeden gelen uçaklar ve Türkiye'ye giriş yapan yolcular yakından izleniyor.

M çiçeği virüsü, özellikle Afrika'nın bazı bölgelerinde yayılmaya devam ederken, İstanbul Havalimanı'nda bu hastalığa karşı alınan önlemler artırıldı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşlar, yakından denetleniyor.

EK ÖNLEMLER ALINDI

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün aldığı önlemler doğrultusunda, havalimanında 7/24 görev yapan sağlık ekipleri, şüpheli vakaları izole alanlarda bekletiyor.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ GÖRÜLEN ÜLKELER

M çiçeği virüsü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından uluslararası sağlık acil durumu olarak ilan edildi ve Afrika'nın Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika ülkelerinde görüldü.

ŞÜPHELİ VAKALAR İZOLE ALANLARDA BEKLETİLİYOR

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, “Şüpheli vakaları izole alanlarımızda bekletiyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Kavak, ayrıca, “Demokratik Kongo'dan gelen uçakların kapısına kadar gidip sorgulama yapıyoruz. Seyahat süresince herhangi bir hastalığı olan, döküntülü, ateşli bir yolcunun olup olmadığını sorguluyoruz” dedi.

TEŞHİS VE TAKİP SÜRECİ

Kavak, M çiçeği virüsünün teşhisinde döküntülerin en büyük kriter olduğunu vurguladı ve “Geçmişini sorguluyoruz. O bölgeden seyahat var mı ya da o bölgede daha önce bulunmuş mu? Ateş bulgusu var mı, enfeksiyon var mı? Bir de lenf bezlerinde şişme bu hastalığın belirtisi. Bu tip şüpheli vakaları izole alanlarımızda bekletiyoruz, daha sonra sağlık ekiplerimiz muayenelerini yapıyor” açıklamasında bulundu.

‘YAKIN TEMASTAN KAÇINILMALI’

Kavak, virüsün solunum yoluyla bulaşmadığını belirterek, “Korunmanın en önemli yolu yakın temastan kaçınmak ve bu tür lezyonları olan kişilere çıplak elle dokunmamak. İmmün sistemi zayıf olanların risk altında olduğu yayımlandı. Vakalar 2 ile 4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor” dedi. Ayrıca, çiçek aşısının yüzde 95 koruyucu olduğunu ve aşılamanın hızlandığını ifade etti.

UÇAKLARDA MASKE VE ELDİVEN KULLANIMI: ASILSIZ

Kavak, uçaklarda maske takma ve eldiven giyme gibi önlemlerin asılsız olduğunu belirterek, “Sadece temizlik personelinin tuvalet gibi yerlerde eldiven kullanmasını tavsiye ettiklerini” söyledi. Ayrıca, hava yolu şirketlerine, yolcuların sağlık durumlarını dikkatle izlemelerini ve şüpheli durumlarda yerel otoriteleri bilgilendirmelerini önerdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.