Tedavi seçeneği bulunmuyor: Oropouche virüsü Avrupa'ya ulaştı!

Tedavi seçeneği bulunmuyor: Oropouche virüsü Avrupa'ya ulaştı!
Sinekler aracılığıyla yayılan Oropouche virüsü, Güney Amerika ve Karayipler'den sonra Avrupa'ya sıçradı. İspanya, İtalya ve Almanya'da toplam 19 vaka bildirildi. Ölümcül etkileri olabilen bu virüs, ani ateş, yoğun baş ağrısı ve titremelere yol açıyor. Henüz bir aşı veya tedavi seçeneği bulunmuyor. Korunma için sivrisinek ve tatarcık ısırıklarından kaçınılması öneriliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri,üçük sinekler ve bazı sivrisinek türleri arcılığıyla yayılan Oropouche virüsüne karşı uyarılarda bulundu. Uzmanlar virüsün,  ani ateş, şiddetli baş ağrısı ve titreme gibi belirtilere yol açtığını belirtiyor. Washington Post’a göre, virüs Güney Amerika ve Karayipler'de son iki yılda yaygınlaşmış ve bu yıl ölümcül vakalar görülmeye başlanmıştı.

AVRUPA’YA ULAŞTI

Bu yılın Haziran ve Temmuz aylarında Avrupa’da ilk kez 19 Oropouche vakası bildirildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından açıklanan rapora göre, vakaların 12'si İspanya’da, 5'i İtalya’da ve 2’si Almanya’da tespit edildi.

8 BİNDEN FAZLA VAKA BİLDİRİLDİ

ECDC'nin geçen hafta yayımladığı uyarıda, hamilelerin Küba'ya seyahatlerini tekrar gözden geçirmeleri öneriliyor. 1 Ocak'tan 1 Ağustos'a kadar Amerika kıtasında 8 binden fazla Oropouche vakası bildirildi. Bu sayıya, Brezilya'da sağlık sorunu olmayan iki kadının ölümü de dahil oldu.

Thumbs B C 306E6A5Aebdf66E2Efa9Ef85Ac1C5716

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Oropouche virüsünün aşısı veya tedavi edici ilacı bulunmuyor. CDC, en iyi korunma yönteminin tatarcık ve sivrisinek ısırıklarından kaçınmak olduğunu vurguluyor. Amazon havzasında endemik olan bu virüs, Bolivya, Brezilya, Kolombiya gibi ülkelerde de görülüyor ve 2023'te yeni bölgelerde büyük salgınlara yol açtı.

Virüs, enfekte tatarcıkların ve bazı sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşıyor ve genellikle ani ateş, baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları ile başlıyor. Semptomlar genellikle bir hafta sürse de bazı hastalarda tekrarlayabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.