Mevsimlik tarım işçileri için araştırma komisyonu önerisi
Tanal ve milletvekili arkadaşlarının imzasını taşıyan önergede, mevsimlik tarım işçilerinin barınma, ulaşım, eğitim ve sosyal güvence gibi temel haklarının sağlanmasının önündeki siyasal, ekonomik ve sosyal engellerin incelenmesi gerektiği vurgulandı. Önergenin gerekçesinde, tarım işçilerinin tarım ürünlerinin tarladan sofralara ulaşmasında büyük emek harcadıkları belirtildi ve mevsimlik tarım işçiliğinin yoksulluk ve topraksızlaşma ile yaygınlaştığı ifade edildi.
DEVLETİN GÖREVİ: İNSAN ONURUNA YARAŞIR YAŞAM KOŞULLARI SAĞLAMAK
Önergenin gerekçesinde, anayasanın devlete yüklediği sorumluluklara dikkat çekilerek, mevsimlik tarım işçilerinin insan onuruna yaraşır yaşam koşullarına erişiminin sağlanmasının devletin görevi olduğu belirtildi. Anayasanın 5. maddesi hatırlatılarak, "Devlet, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamakla; kişinin temel hak ve hürriyetlerini sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmakla ve insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamakla yükümlüdür" denildi.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN ZORLU KOŞULLARI
Mevsimlik tarım işçilerinin, çalıştıkları yerlerde insan onuruna yaraşır barınma imkanlarından yoksun olduğu, derme çatma çadırlarda, hijyenik olmayan koşullarda, tuvalet ve banyo imkanlarından mahrum bir şekilde yaşamak zorunda kaldıkları ifade edildi. Ayrıca, bu işçilerle birlikte yaşayan çocukların eğitim haklarından mahrum kaldığı, sağlık ve güvenlik koşullarının yetersiz olduğu belirtildi.
ULUSLARARASI VE ULUSAL HUKUKTA TEMEL HAKLAR
Önergenin gerekçesinde, barınma ve eğitim gibi temel hakların uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altına alındığı vurgulandı. Anayasanın 90. maddesine göre uluslararası antlaşmaların kanun hükmünde olduğu ve Türkiye'nin taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 26. maddesinde her bireyin öğrenim hakkının bulunduğu hatırlatıldı. Anayasanın 56. maddesinde herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına, 42. maddede kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağına, 60. maddede ise herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğuna dikkat çekildi.
Sonuç olarak, Tanal ve milletvekili arkadaşlarının sunduğu önerge ile mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların tespiti, temel haklarının sağlanmasının önündeki engellerin araştırılması ve bu engellerin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla TBMM’nin harekete geçmesi gerektiği ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.