Müslüman seçmenlerin yüzde 29'u Kamala Harris’i destekliyor

Müslüman seçmenlerin yüzde 29'u Kamala Harris’i destekliyor
ABD anketinde Müslüman seçmenlerin yüzde 29,4'ü Demokrat adayı Kamala Harris’i tercih ediyor. Yeşil Parti adayı Jill Stein ise yüzde 29,1 destek görüyor.

ABD’de yapılan ankette, 5 Kasım 2024’te gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde Müslüman seçmenlerin yüzde 29,4’ünün Demokrat Parti adayı Kamala Harris’i desteklemeyi düşündüğü ortaya çıktı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) tarafından 25-27 Ağustos tarihlerinde 1115 Amerikalı kayıtlı Müslüman seçmenin katılımıyla yapılan anket, Harris’i Müslüman seçmenler arasında en fazla oy alabilecek aday olarak gösterdi. Harris’i yüzde 29,1 ile Yeşil Parti adayı Dr. Jill Stein takip etti.

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump, ankette yüzde 11,2 ile üçüncü sırada yer aldı. Trump’ı yüzde 4,2 ile Halk Partisi’nden Dr. Cornel West izledi. Anket sonuçlarına göre, Müslüman seçmenlerin yüzde 16,5’i ise şu aşamada kararsız olduklarını belirtti.

STEİN SALINCAK EYALETLERDE HARRİS'İN ÖNÜNDE

Ankette, ABD’de seçim sonucunu belirleyen “salıncak eyaletlerde” Jill Stein’in Müslümanlar arasında Kamala Harris’ten önde olduğu görüldü. Stein, Arizona’da yüzde 35, Michigan’da yüzde 40 ve Wisconsin’de yüzde 44 oranında destek aldı. Harris ise Georgia’da yüzde 43 ve Pennsylvania’da yüzde 37 ile Stein’i geride bıraktı. Donald Trump, sadece Nevada eyaletinde yüzde 27 oranında destek aldı ve Harris’in hemen önünde yer aldı.

CİNSİYET VE ETNİK DAĞILIMDA FARKLILIKLAR

Cinsiyet bazında, erkek Müslüman seçmenlerin yüzde 29’u Harris’i desteklerken, Müslüman kadın seçmenlerin yüzde 34’ü Stein’i tercih etti. Etnik temelde ise Harris, siyahi Müslüman seçmenler arasında yüzde 55,3 oranında destek bulurken, Stein beyaz, Arap ve Türk kökenli Müslüman seçmenler tarafından yüzde 32,7 oranında desteklendi.

CAIR’DEN AÇIKLAMA YAPILDI

CAIR Hükümet İşleri Direktörü Robert S. McCaw, anket sonuçlarının Amerikalı Müslüman seçmenlerin birkaç önemli eyalette seçim sonuçlarını belirleme potansiyeline sahip olduğunu ve 2024 seçimlerinde hala kritik bir rol oynayabileceklerini belirtti. McCaw, başkan adaylarının Müslüman Amerikalılar için önemli konuları göz ardı etmemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle Michigan, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada ve Wisconsin gibi kararsız eyaletlerde Müslüman seçmenlerin endişelerini anlamak için daha fazla zaman ve kaynak ayrılması gerektiğini ifade etti.

ABD genelinde 2,5 milyon Müslüman’ın yaşadığı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.