TÜİK verileri açıkladı: Ağustos enflasyonu yüzde 51,97'ye geriledi!

TÜİK verileri açıkladı: Ağustos enflasyonu yüzde 51,97'ye geriledi!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre; enflasyon ağustos ayında aylık yüzde 2,47 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon ise yüzde 51,97'ye geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın sekizinci enflasyon verilerini oluşturan Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 

 TÜİK'in verilerine göre, enflasyon ağustos ayında aylık yüzde 2,47 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon ise yüzde 51,97'ye geriledi. Kira artışlarını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon oranı ise yüzde 64,91 olarak hesaplandı. Temmuz ayında bu oranlar, aylık yüzde 3,23 ve yıllık yüzde 61,78 olarak açıklanmıştı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana harcama grubu yüzde 28,96 ile ulaştırma olurken, eğitim harcamalarında yüzde 120,81 artış yaşandı. 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, eğitim harcamaları yüzde 11,34 artarak bir önceki aya göre en fazla yükselen harcama grubu oldu.

AĞUSTOS ŞAMPİYONU EĞİTİM OLDU

Ağustos ayının en yüksek zam oranı ise üniversite eğitimine geldi. Üniversite eğitimi yüzde 43,20 oranında zamlanarak ilk sırayı alırken, havayolu ile yolcu taşımacılığı yüzde 41,56 artışla ikinci sırada yer aldı. Gıda fiyatlarındaki yüzde 1,10’luk düşüş ise bu ayın en dikkat çekici gelişmelerinden biri oldu.

EKONOMİST  BEKLENTİLERİ NE YÖNDE OLMUŞTU?

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) konutlarda kullanılan doğalgaz zammının ardından, ağustos ayında aylık yüzde 2,64 artacağı tahmin ediliyordu.

Piyasa analistleri, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Ağustos ayında yüzde 2,64 oranında artmasını bekliyordu. Beklentiler, yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 52,2 seviyelerine gerileyeceği yönündeydi.

ENAG RAKAMLARI NE GÖSTERDİ?

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), kendi hesaplamalarına göre Ağustos ayında enflasyonun yüzde 3,47 arttığını duyurdu. ENAG verilerine göre, son 12 aylık enflasyon artışı ise yüzde 90,35 olarak gerçekleşti. Bu veriler, TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlarla farklılık gösteriyor.

TÜİK'in alt grupları incelediğinde, en yüksek artış yüzde 11,39 ile "Yönetilen yönlendirilen ve diğer" kategorisinde yaşandı. En düşük aylık değişim ise yüzde 0,00 ile sağlık grubunda görüldü.

Temmuz ayında ENAG, enflasyonun yüzde 5,91 arttığını ve yıllık artışın yüzde 100,88 olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.