Dünyaca ünlü spor kulüplerinin gizemli isimleri! İşte kısaltmaları ve hikayeleri

Yunan futbolunun önde gelen kulüplerinden PAOK ve AEK, isimleriyle tarihi bir bağlantı taşıyor. PAOK, "Panthessaloníkios Athlitikós Ómilos Konstantinoupolitón" açılımına sahip olup, İstanbul Rumları tarafından Selanik'te kurulmuş bir kulüp olarak biliniyor. AEK ise "Athlitikí Énosis Konstantinoupóleos" anlamına gelip, İstanbul'da kurulduktan sonra Atina'ya taşınmış bir takımdır. Kulüp renkleri de Osmanlı döneminden kalma miraslar taşıyor.

CSKA Moskova ve CSKA Sofya, Sovyetler Birliği döneminden kalma "Merkezi Ordu Spor Kulübü" anlamına gelen "Centralniy Sportivniy Klub Armii" kısaltmasını taşıyor. Sovyet rejiminin spora verdiği önemin bir göstergesi olan bu kulüpler, ordunun spor faaliyetlerine katkısını simgeliyor.

Doğu Bloku ülkelerinde sıkça görülen "Lokomotiv" ön eki, kulübün demiryolu işçileri tarafından kurulduğunu ifade eder. Eğer "Bu nasıl bir isim?" diye şaşırdıysanız, hemen Adana Demirspor'u hatırlayın.

Yine Doğu Bloku ülkelerindeyiz ve "Dynamo" ön adlı kulüplerin sayısı oldukça fazla. Bu isim, Yunanca kökenli olup "hareketli güç" anlamına gelen "dinamo" sözcüğünden gelir. Sovyetler Birliği'nde bu adla beden eğitimi akademileri kurulmuş ve Moskova'dan Bükreş'e, Kiev'den Dresden'e kadar birçok kulüp bu ismi almıştır.

Doğu Bloku ülkelerinde "Lokomotiv" kelimesi, demiryolu işçileri tarafından kurulan kulüpleri ifade eder. Tıpkı Adana Demirspor gibi, Lokomotiv Moskova ve Lokomotiv Plovdiv de demiryolu sektörüyle yakından ilişkili.

Shakhtar Donetsk ise ismini "madenci" anlamına gelen "Shakhtar" kelimesinden alıyor. Kulübün armasında da bu madenci mirasını yansıtan semboller bulunuyor.

Philips fabrikası işçileri tarafından kurulan PSV Eindhoven, adını "Philips Sport Vereniging" yani "Philips Spor Birliği"nden alıyor. Aynı şekilde, Arsenal de büyük bir silah fabrikasında çalışan işçiler tarafından kurulduğu için "cephanelik" anlamına gelen bu ismi taşıyor.

İsrail kulübü denildiğinde aklınıza büyük olasılıkla Maccabi Tel-Aviv gelecektir. Hafızanızı biraz zorladığınızda, İsrail’de “Maccabi” adını taşıyan birçok kulüp olduğunu fark edeceksiniz. Bu isimlerin kökeninde, Yahudi oldukları için hiçbir spor kulübüne kabul edilmeyen gençler tarafından kurulan Makkabi organizasyonu yer alır. Organizasyona adını verenler ise, Seleukos İmparatorluğu döneminde Judea'nın kontrolünü ele geçiren Makkabi savaşçılarıdır.

İsrail takımlarında sıkça görülen bir diğer ön ek ise "Hapoel"dir. Bu isim, 1926 yılında işçilerin kurduğu sol tandanslı bir spor derneğinden gelmektedir. Bu sosyalist derneğin takımlarından biri olan Hapoel Jerusalem'in en büyük rakibi ise, Kudüslü Siyonistler tarafından kurulan Beitar Jerusalem'dir. Beitar ismini, bir Siyonist gençlik hareketi olan Betar’dan alırken, Betar ise adını Romalılara karşı ayakta kalan son Yahudi kalesi olan Betar Kalesi’nden almıştır.

"Real" ön eki, kulübün kraliyet tarafından desteklendiğini ifade eder. Real Madrid, Real Sociedad ve Real Betis bu kategoride yer alır. Aynı şekilde Belçika ekibi RSC Anderlecht de "Royal Sporting Club" adıyla kraliyete bağlı bir kulüp olarak bilinmektedir.

Basketbol tutkunları iyi bilir; Litvanya’nın basketbolla yatıp kalktığı Kaunas kentinin takımı Zalgiris (Jalgiris diye okunuyor) Kaunas’tır. Litvanya’da "Zalgiris" ön eki, kulüp adlarında sıkça görülür; örneğin, Zalgiris Vilnius da bunlardan biridir. "Zalgiris" kelimesi, tam olarak "yeşil orman" anlamına gelir (Litvanca "zalias" = yeşil, "giria" = orman). Litvanyalılar, tarih boyunca Polonya’ya bağlı oldukları dönemdeki zaferleri kendilerine mal etmiş ve Polonya’nın kazandığı Grunwald Savaşı’ndan esinlenerek bu adı kulüplerine kahramanlık duygusuyla vermiştir. Almanca "Grunwald" da "yeşil orman" anlamına gelir ve Litvanca karşılığı "Zalgiris"tir.

Litvanya'dan Metallica'ya uzanalım. Evet, yanlış duymadınız, Metallica'ya! "Wherever I May Roam" şarkısında geçen "Rover, Wanderer, Nomad, Vagabond" dizeleri, birbirine yakın anlamlar taşıyor: göçebe, serseri, evsiz... Dikkat ederseniz, birçok futbol takımının adında Rovers ve Wanderers kelimeleri yer alıyor. Blackburn Rovers, Shamrock Rovers, Sliema Wanderers, Bolton Wanderers... Bu bir rastlantı değil. Çünkü bu kulüpler, geçmişte gerçekten de "evsiz"di. Ya belirli bir kente bağlı değillerdi, ya kendi statları yoktu ya da kulüp binaları... İşte bu yüzden isimlerinde bu kelimeleri tercih ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.