Çin ve Rusya, Ay’a nükleer santral kuruyor
Çin, Rusya ile ortak yürüttüğü Ay üssü projesine enerji sağlamak amacıyla Ay’da bir nükleer enerji santrali inşa etmeyi planladığını doğruladı. Projenin baş tasarımcısı Wu Weiren, yaptığı açıklamada “Ay’daki üs için en kritik mesele enerji kaynağıdır” dedi. Çin, kalıcı bir üs kurmayı ve bu üsten insanlı derin uzay görevleri başlatmayı hedefliyor.
RUSYA’NIN NÜKLEERDE AVANTAJI VAR
Weiren, nükleer enerji teknolojisi konusunda Rusya’nın önemli bir avantaja sahip olduğunu ve bu alanda ABD’yi geride bıraktığını belirtti. Santralin, uzayda enerji ihtiyacını karşılamanın ötesinde, taşımacılık ve kaynak yönetimi gibi alanlarda da devrim yaratabileceği öngörülüyor.
ABD DE AY YARIŞINDA
NASA, 2027’de iki astronotu Ay’a indirmeyi ve ardından kalıcı bir üs kurmayı planlıyor. ABD, böylece 1972’den bu yana ilk kez Ay’a insan göndermiş olacak.
ÇİN’İN UZAY HAMLELERİ DEVAM EDİYOR
Çin, 2003 yılında uzaya insan gönderen üçüncü ülke olmuş, 2013’te “Chang’e 3” aracıyla Ay’a robotik iniş gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz yıl ise 2033 yılı için Mars’a insanlı görev planlarını açıklamıştı.
NÜKLEER SANTRAL UZAYDA DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR
Ay’a kurulacak nükleer santral, hayata geçerse uzay taşımacılığı ve kaynak kullanımı açısından yeni bir çağ başlatabilir. Rusya’nın eski uzay ajansı başkanı Yury Borisov, böyle bir tesisin yüksek güçlü türbinlerle büyük yükleri taşıyabileceğini ve uzay enkazlarını toplayabileceğini söylemişti.
AY’DAKİ KAYNAKLAR DİKKAT ÇEKİYOR
Çinli ay bilimci Ouyang Ziyuan, Ay’ın helyum-3 başta olmak üzere silikon, titanyum ve nadir toprak metalleri gibi insanlık için stratejik öneme sahip kaynakları barındırdığını vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.