Dünya'ya uzaydan enerji gönderecek! İlk elektrik şebekesi için geri sayım başladı

Dünya'ya uzaydan enerji gönderecek! İlk elektrik şebekesi için geri sayım başladı
Bilim insanları güneş enerjisinden verimli şekilde faydalanabilmek adına uzaya yöneldi. ABD merkezli bir şirket, dünyanın ilk uzay tabanlı elektrik şebekesini kurmak için çalışmalarını hızlandırdı. Şirket, bu yenilikçi projenin ilk uydusunu önümüzdeki yıl fırlatmayı planlıyor.

Bilim insanları, güneş enerjisinden en verimli şekilde yararlanmak için çeşitli yöntemler üzerinde çalışırken, bazıları gözlerini uzaya çevirdi.

Uzayda hava koşullarının enerji toplama sürecini engellememesi, güneşten maksimum düzeyde faydalanmayı mümkün kılıyor. Geçtiğimiz yıl, uzaydan toplanan enerji ilk kez Dünya'ya gönderildi ve bu alandaki çalışmalar ivme kazandı.

Thumbs B C 1F42E22E26984E51463082A5B9209054

UZAYDAN TRANSFER EDİLECEK

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Florida merkezli Star Catcher projesi, uzayda topladığı enerjiyi diğer uzay araçlarına iletmeyi amaçlıyor. Şirket, 24 Temmuz’da 12,25 milyon dolar hibe topladığını açıkladı.

Proje, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilecek uydular aracılığıyla güneş enerjisini yoğunlaştırarak diğer araçların güneş panellerine gönderecek. Şirket, bu yöntemle doğrudan Güneş'ten alınan enerjinin 5 ila 10 katı kadar enerji üretmeyi öngörüyor.

Thumbs B C 3F297F99A1C98F8470563B1F8195B757

FIRLATMA PLANLARI

Star Catcher, müşterileriyle ihtiyaç duydukları enerji miktarı, yoğunluğu ve sıklığı üzerinden yıllık sözleşmeler imzalamayı planlıyor. İsteyen müşteriler, sözleşme yapmadan enerjiyi kullandıkça ödeme seçeneğini de tercih edebilecek.

Şebekedeki tek bir uydunun aynı anda birden fazla araca enerji göndermesi bekleniyor. Deneme amaçlı ilk uyduyu Aralık 2025'te fırlatmayı hedefleyen şirket, nihai olarak 200 uyduya ulaşmayı planlıyor.

Thumbs B C 019Ed21Ac256037A961608B91Bbb6D12

AY'IN KARANLIK YÜZÜ İÇİN ÇÖZÜM

Bu şebekenin özellikle Ay'ın karanlık yüzünde yapılacak çalışmalar için büyük bir katkı sağlayacağı düşünülüyor. Güneş enerjisiyle çalışan uzay araçları bu bölgede Güneş'in ışığından mahrum kalıyor, ancak şebeke, ihtiyaç duyulan enerjiyi bu araçlara iletebilir.

Thumbs B C A2C520B6718E0363D32299E9D5464F9F

Projeye fon sağlayan Initialized Capital şirketinden Andrew Sather, "SpaceX'in fırlatma alanında yaptığını Star Catcher'ın yörünge gücü alanında yapacağına eminiz" diyerek, bu teknolojinin uzay çalışmalarında devrim yaratacağını belirtti.

Sather, bu altyapının uzaya yerleştirilen çoğu şeyin ekonomisini, yeteneklerini ve yapılandırmasını dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Star Catcher’ın duyurusunda, uydu operatörlerinin konuşlandırıldıktan sonra ortak bir altyapı zihniyetine geçebileceği ve güç tüketiminin uyduların yanlarında getirdiği şeylerle kısıtlanmayacağı ifade edildi. Bu sayede, uzayda enerji kaynakları daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.