Eğlence sektöründe 'yapay zeka' endişesi: Mizahta insanları geride bırakıyor

Eğlence sektöründe 'yapay zeka' endişesi: Mizahta insanları geride bırakıyor
Yeni bir araştırma, yapay zeka tarafından üretilen esprilerin insanlardan daha komik bulunduğunu ortaya koydu. Bu bulgular, yapay zekanın eğlence sektöründe ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.

Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka, sanat ve eğlence sektörü başta olmak üzere meslekleri insanların elinde alma korkusu yayıyor.

Bilim insanları ise, yapay zeka kuruluşu olan ChatGPT ve insanların yazdığı esprileri karşılaştırarak bu durumu test etti.

Mizahi başlıklarıyla tanınan ABD merkezli medya kuruluşu The Onion'ın başlıkları çalışmaya dahil edildi. PLOS One dergisinde yayımlanan çalışmada, 105 katılımcıdan üç farklı görev kapsamında espri yazmaları istendi.

YAPAY ZEKA VE İNSAN KARŞILAŞTIRMASI

Aynı yönergeler ChatGPT 3.5'e de verildi. Her iki tarafın esprileri, kimin yazdığını bilmeyen 200 kişiye sunuldu. Katılımcıların yüzde 70'i yapay zekanın esprilerini daha komik buldu.

Katılımcıların yüzde 25'i insan esprilerini tercih ederken, yüzde 5'i her iki tarafın da eşit derecede komik olduğunu belirtti.

En komik dört başlık arasında, "Bölge halkından bir adam yeni bir duygu keşfetti fakat yine de bunu düzgün bir şekilde tanımlayamıyor" başlığıyla birinci sırayı ChatGPT aldı.

'YENİLİKÇİ ŞAKALARI İNSANDAN DAHA İYİ YAPIYOR'

 Araştırmayı yürüten Drew Gorenz, "ChatGPT duyguları hissetmese de yenilikçi şakaları ortalama bir insandan daha iyi yapıyor. Bu, iyi bir şaka yapmak için espriyi takdir etme hissine gerek olmadığını gösteriyor" dedi.

EĞLENCE SEKTÖRÜNDE ENDİŞE

Araştırmacılar, bulguların eğlence sektörü çalışanları için endişe verici olduğunu belirterek, "Günlük iletişimlerine mizah katmak isteyenler için sonuçlar olumlu. Ancak geniş dil modelleri, profesyonel komedi yazarları için ciddi bir istihdam tehdidi oluşturabilir" açıklamalarında bulundular.

Öte yandan, çalışmada sadece yazılı espriler değerlendirildiğinden, mizahın tonlama ve duraklama gibi unsurları göz önüne alındığında, yapay zekanın komedyen veya stand-up sanatçılarının yerini alması daha zor görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.