Neuralink’ten ‘telepati ve telekinezi’ için patent hamlesi: Yeni beyin çipleri geliyor

Neuralink’ten ‘telepati ve telekinezi’ için patent hamlesi: Yeni beyin çipleri geliyor
Elon Musk'ın beyin implantı şirketi Neuralink, gelecekteki projeleri için dikkat çeken bir adım attı. Şirket, ‘telepati’ ve ‘telekinezi’ terimleriyle bağlantılı marka haklarını almak üzere ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne (USPTO) başvurdu.

Elon Musk'ın beyin implantı şirketi Neuralink, beyin-bilgisayar arayüzü (BBA) teknolojisiyle, nörolojik problemler nedeniyle hareket kabiliyeti kısıtlı bireylere yardımcı olmayı amaçlıyor.

Şirketin geliştirdiği implantlar sayesinde hastalar bilgisayarları düşünce gücüyle kontrol edebiliyor, robotik uzuvları kullanabiliyor ve hatta konuşma yetisi kazanabiliyor. Geçtiğimiz yıl Neuralink, ilk insan deneyleri için onay almış ve şu ana kadar üç hasta implantları kullanmaya başlamıştı.

TELEPATİ NE ANLAMA GELİYOR?

Neuralink'in "Telepati" adını verdiği ticari marka başvurusunda, bu teknolojinin iletişimi kolaylaştırmak ve yazılım ile donanım kontrolünü sağlamak için geliştirildiği belirtiliyor.

Felçli bireylerin yalnızca düşünerek bir ekrana yazı yazmasına olanak tanıyacak bu teknoloji, Musk’ın uzun zamandır savunduğu "insanların düşünce yoluyla iletişim kurması" fikrini de destekliyor.

Musk, 2017’de yaptığı bir açıklamada beyin implantları sayesinde bireyler arasında doğrudan düşünce aktarımının mümkün olabileceğini öne sürmüştü. Ağustos 2024’te katıldığı bir podcast’te ise, “Bilgisayarlarla ve diğer insanlarla yepyeni etkileşim yolları açılabilir.” ifadelerini kullanmıştı.

Neuralink ayrıca "Telekinezi" adlı ürün için de ticari marka başvurusunda bulundu. Bilim kurgu filmlerinde düşünce gücüyle nesneleri hareket ettirme olarak bilinen telekinezi, Neuralink’te robotik uzuvları ve çeşitli cihazları kontrol etmek için kullanılabilir.

Bu, felçli hastaların beyin implantlarıyla daha bağımsız hareket edebilmesi ve günlük hayatlarını kolaylaştırması açısından büyük bir adım olabilir. Musk, sağlıklı bireylerin de gelecekte Neuralink çiplerini kullanarak yapay zeka ile simbiyotik bir ilişki kurabileceğini savunuyor. Bu gelişmeler, insan-makine entegrasyonunun sınırlarını yeniden tanımlayabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.