OpenAI, Trump yönetimine 'DeepSeek' uyarısı yaptı: Küresel rekabet artıyor

OpenAI, Trump yönetimine 'DeepSeek' uyarısı yaptı: Küresel rekabet artıyor
OpenAI, Çinli rakibi DeepSeek’in hızla yükseldiğini belirterek ABD yönetimini uyardı. Şirket, küresel yapay zeka pazarındaki rekabeti artıracak adımlar atılmasını talep etti.

ABD'li yapay zeka devlerinden OpenAI, Donald Trump yönetimine yeni bir çağrı yaptı. Şirket, ‘Yapay Zeka Eylem Planı’na uygun olarak, ABD’nin küresel yapay zeka liderliğini sürdürmesi için bazı önlemler alınmasını önerdi.

Trump, ABD'nin yapay zeka alanındaki küresel liderliğini sürdürmek amacıyla ulusal bir politika belirlemek için yeni bir kararname imzalayarak 180 gün içinde bir 'Yapay Zeka Eylem Planı' hazırlama talimatı vermişti. Bu süreçte, OpenAI milyarlarca dolarlık yapay zeka altyapı yatırımları yaparken, aynı zamanda Elon Musk ile devam eden rekabet ve hukuki mücadelesiyle de politik baskı altında.

OPENAI’IN ÖNERDİĞİ STRATEJİLER

OpenAI, yapay zeka sektörünün daha hızlı gelişebilmesi için bir dizi öneri sundu. Bu öneriler arasında, federal ve özel sektör arasında gönüllü ortaklıklar kurulması, yapay zeka ihracat stratejisinin oluşturulması ve girişimlere yönelik onay süreçlerinin hızlandırılması yer alıyor.

Ayrıca şirket, yapay zekanın ulusal güvenlik alanındaki kullanımını teşvik edecek modeller geliştirilmesini talep etti. OpenAI, ayrıca ABD'deki telif hakkı yasalarının yeniden düzenlenerek, yapay zeka gelişimini teşvik etmesini istedi.

TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR

Çinli DeepSeek, ABD’li rakiplerine göre çok daha düşük maliyetle gelişmiş yapay zeka modelleri üretiyor. Bu durum, ABD'nin yapay zeka liderliğini tehdit ediyor. Ocak ayında DeepSeek, Apple App Store'da ChatGPT'yi geride bırakarak zirveye oturdu. OpenAI, bu durumu, “Amerika bugün yapay zeka konusunda liderliğini sürdürüyor ancak DeepSeek’in başarısı liderliğimizin daraldığını gösteriyor” şeklinde değerlendiriyor.

TELİF HAKKI İHLALLERİ VE HUKUKİ ZORLUKLAR

OpenAI’ın telif hakkı ihlalleri nedeniyle karşılaştığı davalar da şirketin önerileriyle bağlantılı. Yapay zekanın öğrenme özgürlüğünü savunan şirket, telif hakları konusunda stratejik bir değişiklik yapılması gerektiğini belirtiyor. 2022’de piyasaya sürülen ChatGPT, çok sayıda telif hakkı ihlali davasıyla karşı karşıya kalmış durumda. New York Times ve Chicago Tribune gibi haber kuruluşları da OpenAI’ı telif hakkı ihlalleri nedeniyle dava etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.