Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: "22 yıl önce İHA nedir bilmezdik"
Çeşitli ziyaretler ve programlar için Çankırı'ya gelen Bakan Kacır, ilk olarak Çankırı Karatekin Üniversitesi’ni ziyaret etti. Burada yeni açılan Teknokent'in açılış törenine katılan Kacır, ardından AK Parti İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya gelerek projeler ve gelişmeler hakkında bilgi verdi.
"22 YIL ÖNCE İHA'LAR HAYATIMIZDA YOKTU"
Türkiye'nin uzay projeleriyle küresel bir güç haline gelebileceğini belirten Kacır, “Türkiye, savunma sanayiinde yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkardı. Avrupa Birliği’nin savunma sanayiindeki dışa bağımlılığı hâlâ yüzde 80 seviyesinde, ancak biz bunu yüzde 20’ye kadar indirmeyi başardık. Kendi savunma sistemlerini geliştiren bir ülke haline geldik. 22 yıl önce İHA nedir bilmiyorduk. O dönem İHA dendiğinde aklımıza sadece İhlas Haber Ajansı gelirdi. Fakat Allah’a şükürler olsun, özellikle terörle mücadelede ihtiyaç duyduğumuz insansız hava araçlarını yerli ve milli olarak üretip geliştirdiğimizde, ülkemizden terörü temizledik. Üstelik sadece kendi topraklarımızda değil, sınırlarımızın ötesinde kurulmak istenen terör oluşumlarını da bertaraf ettik. Karabağ’da 30 yıl süren işgali Azerbaycan ile omuz omuza vererek sonlandırdık. Dünyanın önde gelen ülkeleri ‘Türk İHA’ları savaş doktrinlerini değiştiriyor’ diyerek bu başarıyı kabul etti. Türkiye, Bayraktar, Akıncı, Aksungur, Hürkuş ve Hürjet gibi sistemleriyle gökyüzüne adını yazdırdı. Bugün, haberleşme uydusunu üretebilen dünyadaki 11 ülkeden biri haline geldik. Ayrıca, metre altı çözünürlükle her noktadan görüntü alabilen ve yerli uydu geliştirme yeteneğine sahip bir ülkeyiz. İnşallah, uzay projeleriyle küresel bir lider haline geleceğimiz yeni adımlar atmaya hazırlanıyoruz. Bütün bunları gerçekleştirirken, sanayiyi ve teknolojiyi geliştirmek için Anadolu’yu da kalkındırıyoruz. Organize sanayi bölgelerimizi Türkiye’nin dört bir yanına yaygınlaştırarak bugün 366’ya ulaştırdık. AK Parti iktidara geldiğinde bu bölgelerde 415 bin kişi çalışıyordu, bugün ise bu rakam 2 milyon 700 bine yükseldi. 2002 yılında sanayi bölgelerindeki fabrika sayısı 11 bindi, şimdi ise 59 binden fazla fabrikanın bacası tütüyor” dedi.
"ÇANKIRI'DA TUZDAN YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETİLECEK"
Çankırı’daki yatırımlara da değinen Kacır, "Bu kalkınma sürecinde Anadolu’daki önemli merkezlerden biri olan Çankırı, güçlü bir rol üstleniyor. Burada son dönemde beş yeni organize sanayi bölgesi kurduk. Biz göreve geldiğimizde sadece bir organize sanayi bölgesi vardı ve sanayide çalışan kişi sayısı 340’tı. Bugün ise 12 bin 530 kişi sanayi tesislerinde istihdam ediliyor. Bakanlık olarak bu bölgelerin altyapısına 930 milyon lira destek sağladık. Çankırı’ya bir Teknopark ve bir Ar-Ge merkezi kazandırdık. 2002’ye kadar Çankırı'da KOSGEB’den faydalanan işletme sayısı iki elin parmaklarını geçmezken, bugün 2 bin 700’den fazla işletme, toplam 471 milyon lira destek aldı. TÜBİTAK projeleri kapsamında 88 bilimsel çalışmaya ve 322 araştırmacıya 269 milyon lira kaynak sağladık. Çankırı'da gerçekleştirilen 463 yatırıma yatırım teşvik belgesi düzenledik ve 65 milyar liralık yatırım ile 18 bin kişilik istihdamın önünü açtık. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) aracılığıyla bugünkü değerle 675 milyon liralık destek sağladık.
Önümüzdeki dönemde, tarım ve hayvancılıkta verimliliği artırarak tarıma dayalı sanayiyi güçlendireceğiz. Ayrıca yerel kalkınma hamlesi çerçevesinde Çankırı’nın dünyaca ünlü tuz kaynaklarını kullanarak yüksek katma değerli sanayi ve kimya ürünleri üreteceğiz. Coğrafi konumu itibariyle Çankırı, Samsun-Adana-Mersin hattında oluşturacağımız yeni sanayi projelerinde kritik bir rol üstlenecek. Özellikle motorlu kara taşıtları için yedek parça üretimine yönelik yatırımları Çankırı'da hızlandırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.