Tıp dünyasında yapay zeka dönemi: Erken teşhis mümkün olabilir!

Tıp dünyasında yapay zeka dönemi: Erken teşhis mümkün olabilir!
Sağlık alanında yeni bir çalışmaya imza atıldı. Bu kapsamda, yapay zeka teknolojisi sayesinde kalp hastalarının erken teşhis ile iyileştirilebileceği ve binlerce hayatın kurtarılabileceği öngörülüyor.

Yeni bir araştırma, yapay zekanın kalp yetmezliği riski taşıyan kişilerin erken teşhisine yardımcı olabileceğini ortaya koydu. İskoçya'daki araştırmacılar, yapay zekanın bu alandaki potansiyelini test ederek, kalp yetmezliği riskini erkenden tespit etmenin yollarını araştırıyorlar.

SkyNews'ün haberine göre, kalp ve dolaşım hastalıkları, her yıl dünyada her üç kişiden birinin hayatına mal oluyor ve bu hastalıklar dünyanın en büyük katili olarak kabul ediliyor. İskoçya'daki araştırmacılar, yapay zekanın kalp yetmezliği riski taşıyan kişiler için nasıl bir fayda sağlayabileceğini belirlemek üzere çalışmalar yürütüyor.

YAPAY ZEKA VE ERKEN TEŞHİS

Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, gönüllü olarak İskoç Sağlık Araştırmaları Kayıt ve Biyobankası'na (SHARE) verilerini sunan hastalar sayesinde, yapay zekanın nasıl yardımcı olabileceğini görmek için 578 kişiden oluşan bir kohortu inceledi.

Yapay zeka, geleneksel olarak tespit edilmesi zor olan anomalileri belirleyerek kalp yetmezliği riski taşıyan kişilerin erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.

ERKEN MÜDAHALEYE OLANAK TANIYABİLİR

Araştırma sonuçları ESC Heart Failure dergisinde yayınlanan ekip, kalp yetmezliği olan hastaları belirlemek amacıyla popülasyona dayalı elektronik sağlık kayıtlarını ve ekokardiyografi kalp taramalarını sorgulamak için yapay zekayı kullandı. Yapay zeka, risk altındaki kişilerin belirlenmesinde etkili olabilir ve bu da erken müdahaleye olanak tanıyabilir.

YAŞAM KALİTESİ ARTACAK

Bu araştırma, yapay zekanın kalp hastalıkları teşhisinde kullanımının, hastaların yaşam kalitesini artırabileceği ve ölüm oranlarını azaltabileceği konusunda umut verici bulgular sunuyor. İskoçya'daki araştırmacıların çalışmaları, yapay zekanın tıbbi teşhislerde nasıl devrim yaratabileceğinin bir örneği olarak dikkat çekiyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.