Yapay zeka ile bilimde yeni çağ: Mikrobiyologların araştırmasını 48 saatte çözdü

Londra Imperial College Tıp Fakültesinden Profesör Jose Penades ve ekibi, 10 yıldır antibiyotiklere karşı direnç geliştiren "süper bakterilerin" nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyordu.

Ekip, süper bakterilerin farklı virüslerden bir kuyruk oluşturarak canlılar arasında yayılabildiği fikrine ulaştı. Penades, bu hipotezin sadece kendi araştırma ekibine ait olduğunu ve açık kaynaklarda yer almadığını belirtti.

Bu noktada Google’ın piyasaya sürdüğü yapay zeka aracı "co-scientist" devreye girdi ve bilim insanlarının 10 yılda ulaştığı sonuca yalnızca iki gün içinde vardı.

"BİLİMİ KESİNLİKLE DEĞİŞTİRECEK"
Penades, Google’a e-posta göndererek yapay zeka aracının kişisel bilgisayarına erişimi olup olmadığını sordu ancak şirketten olumsuz yanıt aldı.

Yapay zekanın sadece kendi araştırmalarını kopyalamadığını, aynı zamanda hiç düşünmedikleri bir fikir sunduğunu dile getiren Penades, bu yeni fikir üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.

Bilim insanları arasında yapay zekaya karşı başlangıçta bir çekince olduğunu söyleyen Penades, "Ancak düşündüğünüzde son derece güçlü bir araca sahip olduğunuzu görüyorsunuz. Bunun bilimi kesinlikle değiştireceğini hissediyorum" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.