Yapay zeka insan seviyesine ulaşabilir mi? Uzmanlardan yeni yaklaşım çağrısı

Derleyen: SÜEDA İLKER
Uluslararası İş Makineleri Şirketi (IBM) tarafından yapılan bir araştırma, büyük dil modellerinin temel teknolojisinin yapay genel zekaya ulaşmak için yeterli olup olmadığı konusunda çoğu uzmanın şüpheli olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya katılanların büyük çoğunluğu, mevcut yapay zeka sistemlerini büyütmenin insan seviyesinde zekaya ulaşmada yeterli olmayacağını öngörüyor.

MEVCUT TEKNOLOJİ YETERLİ DEĞİL Mİ?
Yapay zekanın insan seviyesinde akıl yürütmeye ulaşması, son yıllarda hâkim olan teknoloji ve yaklaşımla mümkün görünmüyor. Konuyla ilgili gerçekleştirilen bir ankette, araştırmacıların %75'inden fazlası, büyük yapay zeka modellerinin ölçeklendirilerek büyütülmesinin, yapay genel zekaya (AGI) ulaşmak için yeterli olmayacağını belirtti.

Hatta daha büyük bir kesim, mevcut jeneratif yapay zeka sistemlerinin temelini oluşturan sinir ağlarının tek başına insan zekasını yakalayıp aşamayacağını düşünüyor. Dahası, araştırmacılar arasında AGI hedefinin ne kadar öncelikli olması gerektiği konusunda da fikir birliği yok. Katılımcıların yalnızca %23’ü, yapay zeka araştırmalarının esas amacının AGI’ye ulaşmak olması gerektiğini savunuyor.
IBM’de yapay zeka araştırmacısı ve Washington DC merkezli Yapay Zekayı Geliştirme Derneği (AAAI) başkanı Francesca Rossi, "İnsan seviyesinde zekaya ulaşmak doğru hedef mi bilmiyorum" diyerek, "Yapay zeka insan gelişimini, öğrenmesini ve ilerlemesini desteklemeli, onun yerine geçmemeli" ifadelerini kullandı.

AGI GELİŞİMİNE SINIR GETİRİLMELİ Mİ?
Anket sonuçları, yapay genel zekanın kontrolsüz gelişimiyle ilgili ciddi endişeleri de gözler önüne serdi. Katılımcıların %75’inden fazlası, "risk-fayda dengesi kabul edilebilir yapay zeka sistemleri geliştirmenin" AGI’ye ulaşmaktan daha öncelikli olması gerektiğini düşünüyor. Hatta %30'u, AGI araştırmalarının tamamen durdurulması ve bu sistemlerin tam olarak kontrol edilebileceğinden emin olunana kadar geliştirilmemesi gerektiğini savunuyor.

Bununla birlikte, araştırmacıların çoğu bu tür bir yasağın uygulanamayacağı görüşünde. Leeds Üniversitesi’nden AAAI üyesi Anthony Cohn, "Bunu uygulamanın pratik bir yolu olduğunu sanmıyorum. Araştırma fonları kesilse bile şirketler AGI geliştirmeye devam edecektir" diyor. Cohn ayrıca, "Bence AGI, düşünüldüğü kadar yakın bir tehdit değil. Bu da araştırmacılara güvenlik önlemleri üzerinde çalışma fırsatı veriyor" ifadelerini kullanıyor.

YAPAY ZEKA 'AJANLARI' RİSK Mİ TAŞIYOR?
Günümüzde yapay zeka şirketleri, karmaşık ve açık uçlu talepleri yerine getirebilen "ajan" sistemleri geliştirmeye odaklanıyor. Örneğin, bu ajanlar tatil rezervasyonu yapmak veya kod yazıp çalıştırmak gibi görevleri yerine getirebiliyor. Ancak bu sistemlerin getirdiği faydalar, artan hesaplama gücü ihtiyacı ve enerji tüketimi gibi yeni maliyetleri de beraberinde getiriyor.

Ajan sistemleri aynı zamanda güvenlik riskleri barındırıyor. AAAI raporunu hazırlayanlardan biri olan Cornell Üniversitesi’nden bilgisayar bilimci Bart Selman, kişisel bilgisayarında matematik ve kodlama yardımı için bir yapay zeka ajanı kullanıyor. Ancak sistemin yaptığı her şeyi takip etmenin zor olduğunu belirterek, "Bu ajan Amazon Cloud giriş bilgilerime ulaşıp farkında olmadan deneyler çalıştırmaya başlayabilir ve paramı harcayabilir" diyor.

YAPAY ZEKA NOBEL KAZANABİLİR Mİ?
Anket, yapay zekanın geleceği konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu da ortaya koyuyor. Katılımcılara, "Tamamen otonom bir yapay zeka bilim insanının Nobel ödülü alacak bir keşif yapacağı tarih nedir?" diye sorulduğunda en popüler yanıt "Hiçbir fikrim yok" oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.