Ünlü markanın kolonyalarında ‘tehlikeli madde’ tespit edildi: Ürünler Avrupa'da toplatılıyor Ünlü markanın kolonyalarında ‘tehlikeli madde’ tespit edildi: Ürünler Avrupa'da toplatılıyor

Venezuela, Arjantin'in Caracas Büyükelçiliğinde barınan 6 muhalifi koruduğu gerekçesiyle Brezilya'nın, Arjantin'in Venezuela'daki diplomatik çıkarlarını temsil etme yetkisini iptal ettiğini açıkladı. Venezuela Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Arjantin Büyükelçiliğine sığınan bu kişilerin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve başkan yardımcısına suikast düzenlemek de dahil olmak üzere "terörist" eylemler gerçekleştirmek için komplo kurduklarına dair kanıtlara dayanarak bu kararın alındığı belirtildi.

İPTAL KARARI DERHAL YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Açıklamada, bu kararın Brezilya makamlarına iletildiği ve iptalin derhal yürürlüğe gireceği kaydedildi. Aynı zamanda, Arjantin'in Caracas'taki büyükelçilik konutunun önünde Venezuela güvenlik güçlerinin, sığınmacı muhalifleri tutuklamak için beklediği ifade edildi.

Muhalifler arasında, muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun eski kampanya şefi Magalli Meda da bulunuyor. Meda, siyasi şiddet propagandası yapmaktan hakkında tutuklama kararı bulunan isimlerden biri. Söz konusu altı kişi, Mart ayında Arjantin'in Caracas Büyükelçiliğine sığınmıştı. Venezuela, Arjantin ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve çıkarlarını temsil etmesi için komşusu Brezilya'yı görevlendirmişti.

"KABUL EDİLEBİLİR BAŞKA BİR TEMSİLCİ ATANMALI"

Brezilya Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'nın bu adımına karşı yaptığı açıklamada, Arjantin'in, Venezuela hükümeti tarafından kabul edilebilir bir başka temsilci ataması gerektiğini belirtti. Bu süreçte Brezilya'nın, Arjantin'in diplomatik misyonundan sorumlu olmaya devam edeceği ifade edildi.

ARJANTİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KINAMA

Arjantin Dışişleri Bakanlığı ise Venezuela'nın "tek taraflı" eylemini kınarken, Brezilya'nın temsil yetkisini sürdürmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Yeni bir temsilci seçmek için acele edilmeyeceğini bildiren Arjantin, büyükelçilik konutunu basma ve sığınmacıları "kaçırma" girişimlerinin uluslararası toplum tarafından kınanacağını vurguladı. Ayrıca bu tür eylemlerin, Venezuela'da temel haklara saygı gösterilmediği algısını pekiştirdiğine dikkat çekildi.

Kaynak: AA