Akne için mRNA aşısı geliştirildi: Klinik deneyler devam ediyor
Akne, ciltteki kıl kökleri ve gözeneklerin tıkanmasıyla başlayan bir sağlık sorunu oluyor. Genellikle yüz, üst kollar ve sırt bölgesinde lezyonlarla kendini gösteriyor. Ergenlik dönemindeki hormonal değişimler akneyi tetiklese de, genetik faktörler, ilaçlara karşı hassasiyet ve Cutibacterium acnes adlı bakteri de bu problemi ağırlaştırabiliyor.
SANOFİ'DEN YENİ AŞI ATAĞI
Fransa merkezli ilaç devi Sanofi, orta ila şiddetli akne sorunu yaşayan yetişkinler için bir aşı geliştirdi. Şirket, erken aşama klinik testlerine başladı. Sanofi sözcüsü Live Science’a yaptığı açıklamada, bu aşının “akne tedavilerini yeniden şekillendirme” potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Zira mevcut akne tedavileri bazen uzun süreli kullanımı ve ciddi yan etkileri beraberinde getirebiliyor.
AKNE AŞISI mRNA TEKNOLOJİSİ İLE GELİŞTİRİLDİ
Yeni geliştirilen aşının mRNA teknolojisiyle üretildiği belirtildi. mRNA aşıları, vücuda bir hastalık etkenine ait genetik talimatları vererek bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasını harekete geçiriyor. Bu aşının da, akne oluşumunda rol oynayan C. acnes bakterisinin ürettiği belirli proteinlere karşı bağışıklık yanıtını artırmayı hedeflediği açıklandı.
KLİNİK DENEMELER 2027'YE KADAR SÜRECEK
Sanofi'nin Faz I/II aşamasında yürüttüğü klinik denemeler, Nisan 2024'te başladı. Araştırmalarda 18-45 yaş arasında, yüzünde orta ila şiddetli akne problemi yaşayan yaklaşık 400 yetişkin gönüllü yer alıyor. Klinik testlerin 2027'ye kadar devam etmesi planlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.