Antarktika’nın derinliklerinde heyecan verici keşif: Yeni türler bulundu

Antarktika’nın derinliklerinde heyecan verici keşif: Yeni türler bulundu
Antarktika açıklarında bilim insanları, binlerce metre derinlikteki karanlık ve buz gibi sularda örümceği andıran canlılar ve sıra dışı üreme davranışları sergileyen solucanlar keşfetti.

Avustralya’dan araştırmacılar, RSV Nuyina isimli buzkıran gemisiyle gerçekleştirdikleri 60 günlük bilimsel sefer sırasında Denman Buzulu bölgesinde deniz tabanından pek çok ilginç canlı örneği topladı. James Cook Üniversitesi’nden Profesör Jan Strugnell, “Çok çeşitli deniz canlıları örnekleri elde ettik. Bunların bazıları bilim dünyası için tamamen yeni türler olabilir.” şeklinde konuştu.

DENİZ DOMUZLARI İLGİ ODAĞI OLDU

Yaklaşık 1 ila 6 kilometre arasındaki derinliklerde yaşayan deniz domuzları, keşif ekibinin dikkatini çeken canlılar arasında yer aldı. Deniz hıyarı ailesinden gelen bu canlılar, tombul vücutları ve kısa bacaklarıyla adeta domuzlara benziyor. Üst katmanlardan deniz tabanına düşen ve "deniz karı" olarak adlandırılan organik atıklarla besleniyorlar.

deniz-domuzu.jpg

Ekip ayrıca “el büyüklüğünde” deniz örümcekleri ve “yemek tabağı boyutlarında” dev deniz yıldızları da buldu. Her ne kadar örümcek olarak adlandırılsalar da, deniz örümcekleri gerçek örümceklerden ziyade yengeçlere daha yakın akrabalığa sahip olan bir eklembacaklılar grubunda yer alıyor. Bazı türlerde bacak açıklığı 51 santimetreyi bulabiliyor.

deniz-orumcegi.jpg

BİLİM İNSANLARI CANLILARIN YAŞAMINI YAKALIYOR

Canlı örnekleri sağlıklı bir şekilde toplayabilmek adına araştırma ekibi, “ıslak kuyu” adı verilen özel bir sistem kullandı. Bu sistem, derin deniz organizmalarının canlı olarak gözlemlenmesini sağladı. Bu sayede “Clio” ismi verilen bir deniz kelebeği türünün yumurtlama süreci ilk kez kaydedildi.

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu (CSIRO) ile Avustralya Antarktik Program Ortaklığı (AAPP) adına konuşan oşinograf Laura Herraiz Borreguero, “Bu küçük canlıyı ilk kez doğrudan gözlemlemek ve onun sırlarını açığa çıkarmak bizim için heyecan verici bir gelişme.” ifadelerini kullandı.

kesif.jpg

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İZLENİYOR

Aynı araştırma seferinde Denman Buzulu’nun mevcut durumu da değerlendiriliyor. 1996-2018 yılları arasında yaklaşık 5 kilometre geri çekilen buzul, Doğu Antarktika’nın en hızlı eriyen buzul yapısı olarak biliniyor. Bilim insanları, buzul çevresinden alınan deniz suyu örnekleriyle sıcaklık, tuzluluk, oksijen oranı ve metal seviyeleri gibi çeşitli verileri analiz ediyor.

Borreguero, “Sistem içindeki değişimleri tespit etmek, iklim değişikliğine yönelik stratejilerimizin doğruluğunu test etmemize yardımcı oluyor.” diyerek araştırmanın iklim bilimi açısından önemine dikkat çekti.

Öte yandan, 2025 yılının Mart ayında Antarktika’daki büyük bir buz sahanlığının ayrılmasıyla oluşan dev buzdağının ardından da birçok yeni deniz türü keşfedilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.