Mor rengi sevenler dikkat! Aslında böyle bir renk yokmuş. Bilim insanları 'beynin bir oyunu' diyerek açıkladı

"En sevdiğin renk nedir?" sorusuna "mor" yanıtını verenleri şoke edecek yeni bir araştırmaya imza atıldı. Araştırma, insan beyninin moru yarattığını ortaya çıkardı.
Bilim insanları, kırmızı ve mavi ışık dalga boylarının aynı anda görüldüğünde, bu renklerin görünür ışık spektrumunun zıt uçlarında yer alması nedeniyle gözün ve beynin karıştığını keşfetti.

Araştırmacılara göre, beyin ışık bükülmesiyle mavi ve kırmızıyı birleştirerek moru oluşturduğu ifade edildi. Morun, görülebilen anlamda 'gerçek' olsa da, beynin iki zıt ışık dalga boyu arasındaki karışıklığı çözmeye çalışmasından kaynaklandığı aktarıldı.

Gökkuşağında yer alan kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renkler olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun 'spektral' renkler olduğunu ve görünür ışık spektrumunu oluşturduklarını belirtti. Renklerin her birinin kendine özgü bir ışık dalga boyu olduğuna dikkat çekti.

Mor renginin de bu listede yer almadığı belirtildi. En çok sevilen çiçeklerden 'menekşe'nin ise genellikle mor renkle ilişkilendirilmesi konusunda da açıklama yapan bilim insanları şöyle dedi:

Işık gözünüze girdiğinde koni adı verilen özel hücrelere çarpar. Bu koniler renkleri görmenize yardımcı olur ve üç türü vardır: biri kısa dalga boyları için (mavi ve mor renkleri algılayan S konileri), biri orta dalga boyları için (yeşil ve sarı renkleri algılayan M konileri) ve biri uzun dalga boyları için (kırmızı ve turuncu renkleri algılayan L konileri). Her koni türü, görünür ışık spektrumunun farklı bir bölümüne yanıt verir. Gözümüze belli bir renkte ışık çarptığında, ona uyan koniler harekete geçiyor. Daha sonra özel hücreler optik sinir yoluyla beyne sinyaller gönderir. Öncelikle vücudunuzun duyularını işleyen talamus sinyalleri alır ve ne gördüğünüzü anlama sürecini başlatır. Daha sonra sinyaller görsel kortekse gidiyor ve beyin burada hangi konilerin ne kadar güçlü bir şekilde tetiklendiğini analiz ediyor. Beyniniz bu bilgiyi kullanarak tam rengi belirler.

Işık iki renk arasına düştüğünde (örneğin mavi ve yeşil arasına), hem S hem de M konilerini aktive edebilir. Beyin, son rengi belirlemek için her bir koninin ne kadar aktive edildiğini karşılaştırır. Bu sistem sadece temel renkleri değil, aynı zamanda turkuaz veya mavi gibi aralarındaki karışımları ve tonları da görmemizi sağlıyor. Gözlerimiz ve beynimiz toplamda bir milyondan fazla farklı rengi tanıyabilir. İnsan beynin moru da aynı şekilde işlediğini düşünür.

Sonuç olarak hem S konileri (mavi/mor ışık) hem de L konileri (kırmızı ışık) aktive olduğunda beyinde bir sorun oluşuyor. Bu karışıklığı gidermek için beyin, görünür ışık spektrumunu kırmızı ve mavi/morun buluşabileceği şekilde bir daireye büker ve bunun sonucunda mor ortaya çıkar. Böylece beynimiz aslında var olmayan bir rengi gördüğümüze bizi inandırıyor.

MOR RENGİNİN ANLAMI
Mor rengi asaleti, lüksü, gizemi, büyüyü temsil eder. Kraliyet ailelerinin rengi olarak bilinir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.