Nisanda meteor yağmuru şöleni! İkisi de aynı anda görülecek

NASA’ya göre, Lyrid meteorları Thatcher Kuyruklu Yıldızı'ndan kaynaklanıyor ve nisan ayı sonlarına doğru zirveye ulaşarak saatte yaklaşık 18 meteor fırlatıyor.

Eta Aquarid meteorları ise Halley Kuyruklu Yıldızı'ndan türemekte ve genellikle her yıl mayıs ayının başlarında zirveye ulaşırken, zirveye ulaştıklarında saatte yaklaşık 50 meteor saçarlar. Ayrıca bu meteorlar saniyede yaklaşık 41 mil hızla hareket ederek yüksek hızlarıyla da dikkat çekerler.

Gök bilimciler, izleyicilerin Lyrid meteorlarını ay batımından sonra ve şafak öncesinde, en karanlık saatlerde aramaları gerektiğini belirtiyor. Lyrid meteorları, Vega yıldızının yakınında, gözlemlerine yönelik yayıldığı izlenimini verir.

Eta Aquarid meteorlarının ise şafak öncesinde izlenmesi önerilmektedir. Bu meteorlar, parlaklıklarının kaynağı olan Kova takımyıldızına doğru hareket eder. Eta Aquarid meteorları 20 Nisan ile 21 Mayıs arasında aktif olacak.

Gözlemciler, Nisan ayının başlarında “Messier Maratonu” adlı bir meydan okuma yaparak, 110 Messier nesnesinin mümkün olduğunca çok sayıda görüntüsünü çekmeye çalışabilirler.
Nisan ayında ayrıca diğer önemli gökyüzü olayları da yaşanacak. EarthSky’a göre, Çarşamba günü Ülker yıldız kümesi Ay’ın yakınında görülecek. Perşembe günü ise Ay, Jüpiter ile hizalanacak.

Nisan ayında birkaç gök cismi de bir araya gelecek. 11-12 Nisan tarihlerinde Ay ve Mars bir arada olacak ve ikiz yıldızlar Castor ile Pollux ile birleşecek.
Ayrıca, güneşin manyetik alanı hala güneş maksimumunda olduğundan, kuzey ışıkları olayları daha sık yaşanacak. Güneş aktivitesinin zirveye ulaşması, Mart 2026’ya kadar devam edecek.

Gök bilimcilere göre, bu olaylar hem teleskopla hem de çıplak gözle Kuzey Yarım Küre'den gözlemlenebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.