Yeni bir araştırma ortaya koydu: Yaşlılıkta teknoloji kullanımı demans riskini azaltıyor

Teksas’ta gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, dijital teknolojileri aktif şekilde kullanan 50 yaş üstü bireylerde demans riski belirgin şekilde azalıyor. Farklı yöntemlerle yapılan 57 çalışmanın incelendiği araştırma, toplamda 411 binden fazla kişiyi kapsadı. Ortaya çıkan genel bulgu ise teknoloji kullanımının bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı yönünde.

BİLİŞSEL GERİLEME YÜZDE 58 DAHA AZ
İstatistiksel analizlere göre, teknolojiyi aktif kullanan yaşlı bireylerde bilişsel bozulma riski “yüzde 58 oranında daha düşük.” Ayrıca yaşa bağlı zihinsel gerilemenin “yüzde 26 ila 34 oranında daha yavaş” ilerlediği gözlemlendi.
Çalışma, doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurmasa da; teknoloji kullanımının olumlu etkisinin eğitim düzeyi, meslek ve sosyoekonomik koşullar sabit tutulduğunda bile devam ettiği vurgulandı.

BEYNİ UYARIYOR, YALNIZLIĞI AZALTIYOR
Texas Üniversitesi’nden nöropsikolog Jared Benge, teknolojiyle meşgul olmanın yaşlı bireylerin bilişsel sağlığını korumada güçlü bir araç olduğunu belirtti. Benge’ye göre, yeni uygulamalar öğrenmek gibi zihni zorlayan aktiviteler beyin aktivitesini artırıyor.
Ayrıca sosyal medya ve görüntülü görüşme gibi araçlar, yaşlıların sosyal çevreyle bağını korumasına destek oluyor. Bu durum, demansla yakından ilişkili olan yalnızlık duygusunu da azaltıyor. Hatırlatıcı uygulamalar sayesinde ise yaşlı bireyler ilaç takibi ve randevu gibi işlerini daha bağımsız sürdürebiliyor.

TEKNOLOJİYE MESAFELİ YAŞLILAR İÇİN ADIM ATIN
Araştırmacılardan Scullin, teknolojiyle bağını koparmış yaşlı bireylerin tutumlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.