AB Temsilcisi Borrell: Maduro'nun rejimi "diktatörce"

AB Temsilcisi Borrell: Maduro'nun rejimi
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Maduro yönetimini "diktatör rejim" olarak nitelendirdi ve Venezuela'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini "diktatör rejim" olarak tanımladı. İspanyol Telecinco televizyonuna verdiği demeçte, Venezuela'da 28 Temmuz'da yapılan başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan olaylara dikkat çekti.

Borrell, seçim sonrası 2 binden fazla kişinin tutuklandığını, muhalif lider Edmundo Dominguez’in kaçmak zorunda kaldığını, siyasi parti aktivitelerinin kısıtlandığını ve 7 milyon Venezuelalının ülkesinden kaçtığını ifade etti.

İSPANYA VE VENEZUELA ARASINDAKİ GERGİNLİKLER

İspanya Meclisinin Edmundo Gonzalez’i Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımasının ardından, Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, 13 Eylül’de Madrid Büyükelçisi'ni geri çağırdı. Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, İspanya ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kesilmesini ve İspanyol temsilcilerin ülkeyi terk etmelerini talep etti. Ayrıca, Venezuela, 14 Eylül’de Devlet Başkanı Maduro'ya suikast hazırlığı suçlamasıyla 2 İspanyol vatandaşının da aralarında olduğu 6 yabancıyı tutukladı.

EDMUNDO GONZALEZ'İN İSPANYA'YA GETİRİLMESİ

İspanya, Venezuela’da tutuklama emri çıkartılan muhalefet adayı Edmundo Gonzalez’i eşiyle birlikte 8 Eylül’de Madrid’e getirdi. Gonzalez, Venezuela'daki seçim sonuçlarının geçersiz sayılması gerektiğini savunmuştu. Ancak, Gonzalez hakkında komplo kurma, belgede sahtecilik ve yetki gasbı gibi suçlardan soruşturma başlatılmıştı.

MADURO'NUN ÜÇÜNCÜ ZAFERİ

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 oyla üçüncü kez devlet başkanı seçildi. Muhalefet koalisyonunun adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado seçim sonuçlarını reddetti. İspanya hükümeti, seçimlerin doğrulanabilir kayıtları yayımlanana kadar sonuçları tanımayacaklarını ve AB içinde Venezuela yönetimine karşı ortak kararlara öncülük edeceklerini duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.