AB'de göç krizi: Almanya sınır kontrollerine başladı

AB'de göç krizi: Almanya sınır kontrollerine başladı
Macaristan'ın göçmenleri Brüksel'e gönderme açıklamasının ardından Almanya sınır kontrollerini başlattı. Avrupa'da yeni bir göç tartışması başladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Macaristan'ın düzensiz göçmenleri Brüksel'e gönderme planının ardından Almanya'nın sınır kontrollerini başlatma kararı, Avrupa'da yeni bir göç tartışmasını alevlendirdi. Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas'ın, AB Adalet Divanı'nın ülkesine 200 milyon avro ceza vermesinin ardından 22 Ağustos'ta yaptığı "göçmenleri tek yönlü biletle Brüksel'e gönderme" açıklaması büyük yankı uyandırdı.

MACARİSTAN'DAN BRÜKSEL'E GÖÇMEN TAŞIMA PLANI

Macaristan Devlet Sekreteri Bence Retvari, ülkesinin Sırbistan sınırında Rözske-Brüksel otobüslerinin önünde yaptığı açıklamada, AB'nin Macaristan'ı yasa dışı göçmenleri içeri almaya zorladığını savundu ve göçmenleri tek yönlü biletle Brüksel'e göndereceklerini yineledi. Bu açıklamalar, Belçika'nın tepkisini çekti. Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, Macaristan'ın açıklamasını "Avrupa'nın yükümlülükleriyle çelişen bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

ALMANYA'DAN SINIR KONTROLÜ KARARI

Eş zamanlı olarak Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, düzensiz göçün sınırlandırılması ve iç güvenliğin korunması amacıyla ülkenin kara sınırlarında geçici iç sınır kontrollerine başlanacağını duyurdu. Bu karar, AB'nin göç politikasıyla ilgili uzun süredir devam eden tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

GÖÇ POLİTİKASI VE AB ÜLKELERİNİN TEPKİLERİ

Almanya'nın sınır kontrollerini başlatma kararı, Macaristan'ın Şengen bölgesine giriş hakkı veren Ulusal Kart uygulamasını Rus ve Belarus vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletme kararının ardından geldi. Bu durum, Avusturya'nın Almanya'nın sınırdan geri göndereceği göçmenleri kabul etmeyeceğini açıklamasına neden oldu. Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders ise Almanya'nın sınır kontrollerini başlatma kararını desteklediğini belirtti.

AB'NİN İÇ SİYASETİ VE GÖÇ ANLAŞMALARI

AB ülkeleri arasında yükselen göçmen kaygısının yanı sıra, Brüksel merkezli Göç Politikası Grubu'nun Baş Araştırmacısı Doç. Dr. Başak Yavçan, göçmenlerle ilgili mevcut işbirliğinin zarar gördüğüne dikkat çekti. Yavçan, AB'nin göçmen entegrasyonuna yönelik politikalarının yanı sıra, üye ülkelerin göçmenleri "düşmanlaştıran" bir tavır takındığını ifade etti.

AB KOMİSTONU'NUN AÇIKLAMALARI

AB Komisyonu'nun Göçten Sorumlu Sözcüsü Anitta Hipper, Almanya'nın sınır kontrollerinin sadece ciddi tehdit durumlarında geçici olarak uygulanan bir önlem olduğunu belirtti. Hipper, Macaristan'ın göçmenleri Brüksel'e gönderme planını ise "AB kurumlarıyla işbirliği ilkesine aykırı ve kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.