Biden ve Kişida, Hint-Pasifik'te güvenlik işbirliğini vurguladı

Biden ve Kişida, Hint-Pasifik'te güvenlik işbirliğini vurguladı
ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve işbirliği konularında önemli mesajlar verdi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Delaware eyaletinde Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) zirvesi çerçevesinde bir araya geldi. Görüşmede, iki lider birçok ikili ve bölgesel konuyu masaya yatırdı, ancak özellikle Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik konusunu ele aldı.

GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ

Biden ve Kişida, Çin'in bölgedeki etkilerine karşı işbirliğini sürdürme kararlılıklarını ifade etti. İki lider, diğer müttefik ülkelerle birlikte, Hint-Pasifik'te adil, serbest ve güvenli seyrüseferin sağlanması için ortak çalışmalar yapacaklarını belirtti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINA DESTEK

Biden, Kişida'ya Rusya-Ukrayna savaşında Kiev'e verdiği destek için teşekkür etti. Bu durum, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

DÖRTLÜ GÜVENLİK DİYALOĞU (QUAD)

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu, ilk kez 2004 yılında Hint Okyanusu'ndaki doğal afetlerin ardından insani yardım amaçlı olarak oluşturuldu. 2007 yılında dönemin Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin öncülüğünde resmileştirilen QUAD, 2017'de yeniden canlandırıldı. Dört ülke, ekonomik, diplomatik ve askeri bağları güçlendirmek amacıyla düzenli toplantılar yaparak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor.

DEMOKRASİ VE İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Biden, bugün ABD dışındaki diğer QUAD ülkeleri olan Hindistan ve Avustralya liderleriyle bir araya gelerek bölgesel güvenlik konularını daha da derinleştirecek bir zirve gerçekleştirecek. Bu tür toplantılar, Asya'daki demokrasi ve istikrar için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.