BM Barış Gücü'nün mevzileri saldırı altında: G7 Savunma Bakanları 'birlik mesajı' verdi
G7 Savunma Bakanları, İsrail ordusunun saldırıları sonrası Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) askerlerinin güvenliğine ilişkin endişelerini belirtti. Bakanlar, UNIFIL askerlerinin korunmasının "tüm tarafların sorumluluğu" olduğunu vurgularken, çatışmaların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
G7’DEN ORTAL AÇIKLAMA
G7 Savunma Bakanları, İtalya'nın Napoli kentinde gerçekleştirdikleri toplantı sonrası yayımladıkları ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) askerlerinin korunmasının tüm tarafların ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Bakanlar, Lübnan'da yaşanan son olaylardan duydukları endişeyi dile getirerek, "Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin istikrar sağlayıcı rolünü tanıyarak, UNIFIL’in asli misyonunu bir kez daha teyit ediyoruz. Çatışmalara diplomatik bir çözüm bulunması ve düşmanlıkların tamamen durdurulması çağrımızı yineliyoruz," açıklamasında bulundu.
UNFIL’İN GÜNEY LÜBNAN’DAKİ ROLÜ
BM tarafından 1978'de kurulan ve 50 ülkeden 10.000 barış gücü askerini içeren UNIFIL, İsrail sınırına yakın Güney Lübnan'da barış ve güvenliği sağlamak amacıyla görev yapıyor. Mavi Hat boyunca devriye gezen birlikler, İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimi azaltmaya çalışırken, son dönemde artan çatışmalar barış gücünü zor durumda bırakıyor. BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla görev yapan UNIFIL, iki ülke arasında bir tampon bölge oluşturuyor.
SALDIRILAR ARTTI
UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) çekilmeleri yönündeki uyarılarına rağmen mevzilerini koruduklarını açıkladı. Tenenti, "IDF, defalarca mevzilerimizi hedef alarak askerlerimizin güvenliğini riske atarken, Hizbullah da mevzilerimizin yakınından İsrail'e roket atıyor. Bu, barış gücü askerlerimizin güvenliğini tehlikeye sokuyor," ifadelerini kullandı. Son haftalarda yaşanan çatışmalar, UNIFIL'in Mavi Hat'taki devriyelerini askıya almasına neden oldu.
Bu ayın başlarında, bir İsrail tankı Nakura kasabasındaki BM karargâhına ateş açmış, bir gözlem kulesini yıkarak iki Endonezyalı barış gücü askerini yaralamıştı. İsrail ise UNIFIL'i, Hizbullah'ın askeri faaliyetlerine karşı etkisiz kalmakla suçluyor ve silahlı grubun BM üslerine yakın bölgelerde askeri altyapı kurduğunu iddia ediyor.
BORRELL: UNFIL’E SAYGI GÖSTERİLMELİ
Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell, UNIFIL'in görevini yerine getirebilmesi için güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, "Barış gücü misyonlarına yönelik saldırılar kabul edilemez. UNIFIL'in misyonu gözden geçirilebilir, ancak en önemli adım derhal ateşkesin sağlanmasıdır," dedi.
Kaynak:euronews
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.