BM İsrail’e karşı ortak bildiri yayınladı: 104 ülkeden kınama
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i "istenmeyen adam" ilan ederek ülkeye giriş yasağı getirdiğini duyurması, uluslararası tepkilere neden oldu.
Bu kararın gerekçesi olarak Guterres’in, İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği füze saldırısını “kesin olarak kınamaması” gösterildi. Ancak bu hamle, BM üyesi 104 ülke ve Afrika Birliği tarafından hızla kınandı. Yayınlanan ortak mektupta, “İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i istenmeyen kişi ilan eden son açıklamasından duyduğumuz derin endişeyi ifade ediyor ve bu açıklamayı kınıyoruz” denildi.
BM’NİN ARABULUCULUK ROLÜ TEHLİKEDE Mİ?
Mektupta, İsrail’in bu tür adımlarının BM’nin çatışmaların çözümünde üstlendiği arabuluculuk rolünü zayıflattığına dikkat çekildi. BM'nin görevlerinden biri olan insani yardımların sağlanması ve çatışmaların çözülmesi yeteneğinin bu tarz kararlarla tehlikeye girdiği belirtildi. Ayrıca, bu eylemlerin Ortadoğu’da “iki devletli çözüm” sürecini daha da geciktirebileceği uyarısı yapıldı.
“GUTERRES’E TAM DESTEK”
Ortak mektupta, BM Genel Sekreteri’nin görevine olan güven yinelendi. Özellikle kriz dönemlerinde diyalog ve anlayışı teşvik etme rolünün "hayati önem taşıdığı" belirtilerek, “Genel Sekreter, uluslararası barış ve güvenliğin korunması ve devletler arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesi de dâhil olmak üzere, BM Şartı’nda belirtilen amaçlara ulaşılmasında hayati bir rol oynamaktadır” ifadelerine yer verildi.
BM’NİN MİSYONU VE DİPLOMASİ ÇAĞRISI
Mektupta, BM’nin Ortadoğu’daki çatışmaların çözümüne yönelik çabalarına saygı gösterilmesi gerektiği hatırlatılarak, “Üye devletler olarak, BM’nin liderliğine ve misyonuna saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz” denildi. Mektup, İsrail’in bu eyleminin bölgede barışa yönelik çabalara zarar verebileceği uyarısıyla son buldu. BM ile yapıcı bir diyalogun, bölgedeki krizlerin çözümü için kritik olduğu da vurgulandı.
BARIŞ VE İSTİKRAR VURGUSU
Son olarak, tüm taraflar BM’nin barışçıl çözümler için oynadığı kritik rolü zayıflatacak adımlardan kaçınmaya davet edildi. Ortadoğu’daki krizin barışçıl ve kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik girişimlerin desteklenmesi gerektiği hatırlatıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.