BM: Lübnan’daki saldırılar savaş suçu kapsamına girer

BM: Lübnan’daki saldırılar savaş suçu kapsamına girer
Birleşmiş Milletler, Lübnan’da iletişim cihazlarının patlatılmasını kınadı ve "Sivillere yönelik şiddet savaş suçudur" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan'da sivillere yönelik patlayıcı cihazlarla gerçekleştirilen saldırılara dair sert bir açıklama yaptı. BM, "Siviller arasında korku yaymaya yönelik şiddet eylemleri savaş suçudur." diyerek, bu tür saldırıları kınadı.

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Lübnan'daki gelişmelerin ele alındığı acil bir oturum düzenlendi. Bu oturumda BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, saldırılar karşısında dehşete düştüklerini ifade etti. Türk, bu tür saldırıların iletişim cihazlarını silaha dönüştürerek yeni bir harp biçimi oluşturduğunu vurguladı.

"BU YENİ NORMAL OLAMAZ"

Türk, bu saldırıların Lübnan halkı arasında büyük bir korku ve panik yarattığını dile getirerek, "Bu yeni normal olamaz" ifadesini kullandı. Patlamaların marketler, sokaklar, evler, hastaneler ve üniversiteler gibi sivillerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirildiğini hatırlattı.

SAVAŞ HUKUKU VE İNSAN HAKLARI VURGUSU

Türk, savaşların kurallar çerçevesinde yapıldığını ve sivillerin korunmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Saldırılar orantılı olmalı ve sivilleri korumak için her türlü önlem alınmalıdır" dedi. Ayrıca, uluslararası insancıl hukukun savaş dönemlerinde bile her insanın eşitliğini ve onurunu korumak amacıyla var olduğunu vurguladı.

BAĞIMSIZ SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Volker Türk, Lübnan'daki saldırılar için bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma talep etti. Türk, bu saldırıların bölgedeki Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki artan şiddet olaylarıyla bağlantılı olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.