BM: Suriye'yi de içine çekecek bölgesel savaş riski çok açık

BM: Suriye'yi de içine çekecek bölgesel savaş riski çok açık
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye'yi içine çekebilecek bölgesel savaş riskine karşı uyarıda bulunarak, bölgedeki gerginliğin ciddi şekilde arttığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye oturumunda, bölgedeki gerginliğin hızla arttığını ve Suriye'yi de içine çekebilecek bölgesel bir savaş riskinin açıkça mevcut olduğunu vurguladı. Pedersen, daha önce de bu tür uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak, son haftalarda yaşanan gelişmelerin bu riski daha da artırdığını ifade etti.

PATLAMALARIN ARDINDAN ALARMA GEÇİLDİ

Pedersen, özellikle Lübnan ve Suriye'de cihazların patlatılması sonrasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte alarmda olduklarını belirtti. Bölgedeki bu durumun Suriye'de şiddeti tetikleyebileceği endişesini dile getiren Pedersen, en acil ihtiyacın Gazze'de ateşkes sağlanması ve Suriye'de gerginliğin azaltılması olduğunu söyledi.

SURİYE'DE GÜVENLİ ORTAM İHTİYACI

Suriye'de güvenli ve sakin bir ortam oluşturulmasının önemine işaret eden BM Temsilcisi, bu ortamın mültecilerin geri dönüşü için de kritik olduğunu vurguladı. Pedersen, bu ortamın sağlanması için kestirme bir yol bulunmadığını, ancak güvenilir bir siyasi süreç olmadan Suriye'deki durumun kötüleşmeye devam edeceği uyarısında bulundu.

SURİYE'DE 16 MİLYON İNSAN YARDIMA MUHTAÇ

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi Ramesh Rajasingham da toplantıda yaptığı açıklamada, Suriye'de 16 milyon insanın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. İhtilafın özellikle çocukları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Rajasingham, insani yardıma muhtaç olanların yarısının çocuk olduğunu ve bu çocukların birçoğunun eğitimden mahrum kaldığını kaydetti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.