Borrell ilk kez Refah Sınır Kapısı'na gitti: 'Yardım tırları okyanusta bir damla'

Borrell ilk kez Refah Sınır Kapısı'na gitti: 'Yardım tırları okyanusta bir damla'
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 7 Ekim 2023'ten bu yana ilk kez Refah Sınır Kapısı'na gitti. Gazze'ye girmeyi bekleyen 1400 yardım tırının olduğunu açıklayan Borrell, en iyi ihtimalle 50 tırın içeri girebildiğini ve bunun okyanusta bir damla olduğunu söyledi.

Diplomatik ziyaret kapsamında Mısır'a giden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Refah Sınır Kapısı'nda basın açıklaması yaptı. Bulunduğu yeri uydu görüntülerinden görmeye alışık olduğunu belirten Borrel, "Her gün, her hafta, her ay binlerce tırın girmeyi beklediğini biliyorum. Yaralıları almak için bekleyen ambulanslar olduğunu biliyorum. Ama bir tırın ardından diğerinin beklediğini canlı görmek başka bir şey." dedi.

Resim

'BU BİR DOĞA KRİZİ DEĞİL, BÜYÜK BİR İNSAN HAKLARI İHLALİ'

Borrell, içeri girmeyi bekleyen 1400 tır olduğunu, en iyi ihtimalde 50 tırın içeri girebildiğini ve bunun Gazze'deki ihtiyaçlar için "okyanusta bir damla" olduğunu vurgulayarak, "Bu, doğanın zaman zaman yarattığı ve engelleyemediğimiz krizlerden biri değil. İnsan yapımı bir kriz. Evet, yaklaşık bir yıl önce Hamas'ın bir terör saldırısıyla başladı. Bu, mümkün olan en güçlü terimlerle kınadığımız bir dehşetti. Kınamaya devam ediyoruz. Ancak bir dehşet, başka bir dehşeti haklı çıkaramaz. Bugün Gazze'de olanlar başka bir dehşet. Bu sadece bir savunma meselesi değil, bence bu, insan haklarının büyük bir ihlali." ifadelerini kullandı.

Resim

'İSRAİL'E BASKI UYGULAMAK İÇİN KAPASİTEMİZ SINIRLI'

AB'nin Filistinlileri desteklemeye devam edeceğini ifade eden Borrell, "Çünkü bu gece birine yiyecek verip yarın öldürülmesi çözüm değil." şeklinde konuştu.

Borrell müzakerelerin hızlı ilerlemediğini aktarırken, "AB, İsrail yetkililerine siyasi ve diplomatik baskı uygulayabilir ancak kapasitemiz sınırlı. Elimizden geleni yapıyoruz. ABD de elinden geleni yapıyor. Ancak burada bir şeyler ters gidiyor. Ateşkesin neden hala sağlanamadığını anlamıyorum. Birileri erteliyor. Daha fazlasını yapmak için siyasi bir irade olduğunu düşünmüyorum." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.