Dünya Bankası: Küresel yoksulluğu azaltma çalışmaları durma noktasında
Dünya Bankası, yayımladığı Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu ile küresel yoksulluğun azaltılmasında kaydedilen ilerlemenin neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti. Raporda, 2020-2030 yıllarının "kayıp bir on yıl" olacağı ifade edildi.
ORTA ÜST GELİRLİ ÜLKELERDE YOKSULLUK ORANLARI
Rapora göre, dünya nüfusunun yüzde 8,5’i, yani 692 milyon kişi, aşırı yoksulluk içinde yaşıyor ve kişi başına günlük gelirleri 2,15 doların altında. Ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 44'ü günde 6,85 dolardan daha düşük bir gelirle yaşarken, bu oran orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırını işaret ediyor.
Raporda, mevcut ilerleme hızıyla aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmanın onlarca yıl, günlük 6,85 doların üstüne çıkmanın ise bir asırdan fazla süreceği belirtildi.
ÇOKLU KRİZLER VE KOVİD-19’UN ETKİLERİ
Rapor, yoksulluğun azalmasındaki duraksamanın, Kovid-19 salgını gibi çoklu krizler nedeniyle olduğunu ve salgının özellikle en yoksul ülkelerde derin izler bıraktığını ifade etti.
Yoksulluğun, ekonomik büyüme hızının düşük olduğu ve kırılgan ülkelerde yoğunlaştığı, özellikle Sahra Altı Afrika’nın bu duruma ev sahipliği yaptığı kaydedildi.
2030 TAHMİNLERİ VE GELECEK ÖNERİLERİ
Dünya Bankası, mevcut gidişata göre 2030’da küresel nüfusun yüzde 7,3'ünün aşırı yoksulluk içinde yaşayacağını öngörüyor. Yoksulluğu azaltmak için daha fazla istihdam yaratmanın, eğitim, altyapı ve temel hizmetlere yatırım yaparak işgücü gelirlerini iyileştirmenin önemi vurgulanıyor.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.