Güney Afrika ülkelerinde ilk M çiçeği vakaları kaydedildi
Güney Afrika ülkeleri Zimbabve ve Zambiya'da, M çiçeği hastalığına ait ilk vakaların tespit edildiği duyuruldu.Zimbabve Sağlık ve Çocuk Bakımı Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, ülkedeki ilk M çiçeği vakasının, geçen ay Güney Afrika Cumhuriyeti'ne seyahat eden 11 yaşındaki bir erkek çocukta belirlendiği bildirildi.
PANİĞE KAPILMAMA ÇAĞRISI
Ayrıca, Tanzanya'ya seyahat geçmişi bulunan 24 yaşındaki bir erkekte de virüs tespit edilmesiyle birlikte Zimbabve'deki M çiçeği vaka sayısının ikiye yükseldiği kaydedildi. Her iki hastanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, "Sağlık ve Çocuk Bakımı Bakanlığı, kamuoyuna durumun kontrol altında olduğunu bildirmekte ve Zimbabve halkını paniğe kapılmamaya çağırmaktadır" ifadelerine yer verildi.
YEREL VE SINIR ÖTESİ POTANSİYEL YAYILMA RİSKİ
Zambiya Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk M çiçeği vakasının, geçen ay ülkeye gelen 32 yaşındaki bir Tanzanya vatandaşında tespit edildiğini duyurdu. Hastanın, yakın tarihte Zambiya dışında birçok Güney Afrika ülkesine seyahat geçmişi olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Hastanın kapsamlı seyahat geçmişi ve Zambiya'nın birçok noktasındaki etkileşimleri göz önünde bulundurulduğunda hem yerel hem de sınır ötesi potansiyel yayılma riski yüksektir" uyarısında bulunuldu.
M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA BİLGİLER
M çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüsün neden olduğu döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi ve havlu gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas etmek, bulaşma yolları arasında yer alıyor. İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
"ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP HALK SAĞLIĞI DURUMU"
Özel bir tedavisi olmayan hastalıkta antiviral ilaçlar kullanılıyor. Çoğu vaka hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti. M çiçeği virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan edilmişti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.